sex hikaye

Filmfesztivál Palicson

új magyar film szekció

2005. július 6. - filmhu
Filmfesztivál Palicson
Július 17. és 23. között 12. alkalommal rendezik meg az Európai Filmek Fesztiválját Palicson, a magyar határ közelében fekvő, szecessziós fürdővárosban. Ez a nemzetközi filmfesztivál Szerbia és Montenegró legnagyobb léptékben fejlődő verseny-fesztiválja, amelyet a jövő évtől Szegeddel közösen szerveznek meg. A versenyprogramban ott a Sorstalanság és a Dealer, meg egy válogatás új magyar filmekből.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok

12. Nemzetközi Filmfesztivál Palics
2005. július 17-23.


A vajdasági nemzetközi filmes mustrának több mint 35000 látogatója volt tavaly. Jövő évtől a szegediekkel közösen szervezik meg, s ezáltal a világon eddig egyedülálló cross-border fesztivállá válik: az események két országban, Szerbiában és Magyarországon, és két helyszínen, a Szabadka melletti Palicson és Szegeden párhuzamosan zajlanak majd. Közös lesz a fesztiváltanács és a zsüri is. 

"Én vagyok a kapocs" - mondta el a filmhu-nak Sram József, a fesztivál műszaki igazgatója, aki közvetítői szerepet lát el. Tőle tudtuk meg, hogy a magyar résztvevők listája még nem teljes, de előre láthatóan jelen lesz a Dealer, a Szezon és a Nyócker alkotói stábjának néhány tagja. Utóbbi a Fiatal európai filmesek programjában lesz látható. "Ha tudunk szponzort szerezni, díjazzuk a fiatal alkotókat is. Ez a terv."

Az együttműködés beharangozásaként már idén lesz egy háromnapos program Szegeden, július 15 és 17 között. A Grand Caféban új szerb filmeket láthat a közönség, a Tisza-parton található Móra Ferenc Múzeum kertjében pedig a fiatal európai filmesek alkotásait vetítik. Lesz válogatás az elmúlt öt év legfontosabb filmjeiből, amelyek a fesztiválon szerepeltek.

A július 17-én, Palicson kezdődő főprogramban 14 játékfilm versenyzik a fődíjakért, az Arany, Ezüst és Bronz Toronyért.  A spanyol, francia, norvég, német, görög, svéd, olasz, francia, román, cseh, ír filmek mellett lesz egy magyar alkotás is. Hazánkat a Koltai Lajos által rendezett Sorstalanság képviseli.
A hivatalos program filmjeit Dubravka Lakic, újságíró és filmkritikus, a FIPRESCI tagja, és a Berlinale kelet-európai filmes szekcióját összeállító Nikolaj Nikitin, a SCHNITT Verlag munkatársa válogatta.

Párhuzamok és ütközések.
Ez a fesztivál másik programjának témája, az etnikumok egymás közötti viszonyával foglalkozó alkotások versenye. Itt Tolerancia-díjat osztanak ki a legjobbnak. Fliegauf Benedek Dealer című drogfilmjét ebben a szekcióban mutatják be.

További szekciók:
Fiatal európai filmesek (20 alkotás, kis- és nagyjátékfilmek)
Az új magyar film (válogatás)
Az új osztrák film (válogatás)

Életműdíjat idén Andrzej Wajda és Eva Ras kap Palicson. A lengyel rendező négy, a szerb színésznő két filmjét vetítik majd a fesztivál közönségének.

Az új magyar filmek szekció keretén belül hét filmet mutatnak be: Koltai Róbert Világszáma, Török Ferenc Szezonja, a Bergendy Péter által rendezett Állítsátok meg Terézanyut!, Gárdos Péter A porcelánbaba című filmje, Böszörményi Zsuzsa Mélyen őrzött titkok című alkotása, a Másnap Janisch Attilától, és A temetetlen halott Mészáros Mártától képviselik a kortás magyar filmet a palicsi fesztiválon.

A Palicsi Nemzetközi FIlmfesztivál fődíját 2004-ben Antall Nimród filmje, a Kontroll nyerte.

Részletes program:
www.palicfilmfestival.com






nka emblema 2012