sex hikaye

Forgács filmje is kreatív doku lett

új kategória a szemlén

2008. február 6. - filmhu
Forgács filmje is kreatív doku lett
A három kreatív dokumentarista (Bereczki Csaba, Moldoványi Ferenc, Sólyom András) nyílt levélben fordult a Szemletanácshoz. Herendi a filmhunak elmondta: a zsűrinek joga volt arra, hogy alkotásokat áthelyezzen a kreatív dokuk közé.
 
 
 
 

"Megdöbbenve értesültünk a 39. Filmszemle díjátadásán, hogy a kreatív dokumentum-játékfilm  kategóriájában, egy olyan alkotás kapta meg a Fődíjat, amely nem szerepelt ebben a szekcióban versenyben." - írják az alkotók.

A kreatív dokumentumfilm kategóriában Forgács Péter Von Höfler vagyok című munkája nyert, holott a kreatív dokumentumjátékfilm kategóriában eredetileg csak három film volt: Bereczki Csaba: Életek Éneke, Moldoványi Ferenc: A másik bolygó, és Sólyom András: 56 villanás. 

Mindhárom film a játékfilmes versenymezőnybe nevezett, az előzsűri azonban úgy döntött, hogy a három filmet nem tekinti játékfilmnek. A Szemletanács az alkotókkal egyeztetve létrehozott egy új kategóriát, kreatív dokumentumjátékfilm néven. 

"Minden tiszteletünk Forgács Péterré, valószínűleg nem ő tehet a kialakult helyzetről és erről a súlyos szakmai és etikai vétségről. Meggyőződésünk szerint minden film abban a kategóriában versenyezhet, amelyben indul. Ezért nemcsak a Gulyás Gyula által vezetett zsűrit terheli a szakmai és erkölcsi felelősség, hanem a Filmszemle Tanácsot is." - írják az alkotók levelükben.

A filmhu a kialakult helyzetről megkérdezte Herendi Gábort, a Szemletanács elnökét.  "A szemletanács felruházta a dokumentumfilmes zsűrit azzal a joggal, amennyiben talál a versenyben induló dokumentumfilmek között olyan alkotást, amelyikről úgy érzi, hogy inkább ebbe az új kategóriába sorolná, megteheti. Így fordult elő, hogy a dokumentumfilm zsűrije Forgács Péter filmjét átemelte a Szemletanács által alapított kreatív dokumentumfilm kategóriába." - mondta a filmhunak Herendi Gábor.



Címkék

hír



nka emblema 2012