sex hikaye

Forgács Péter Erasmus-díja

"Orange elismerés"

2007. február 28. - filmhu
Forgács Péter Erasmus-díja
Forgács Péter nyerte el az idén a holland Praemium Erasminium Foundation díját, melyet minden évben olyan művészek, politikusok, tudósok, aktivisták, újságírók vagy szervezetek kapnak, akik munkásságukkal elősegítették az európai, kultúra, társadalom vagy társadalomtudományok fejlődését. Az alapítvány február 22-én jelentette be döntését, a 150 ezer euro értékű díjat ősszel nyújtják át magyar filmesnek.

 

A filmkészítés csapatmunka
Forgács Péter a Szemlén
Az Erasmus Alapítvány, mely a holland humanista tudósról, Desiderius Erasmusról (1466-1536), kapta a nevét, nem azonos a külföldi tanulási lehetőséget nyújtó Erasmus-programmal – mondta Prof. Max Sparreboom , az alapítvány elnöke a budapesti sajtótájékoztatón. Sparreboom múltidézőjében megemlítette, hogy a díjat Bernhard herceg alapította 1958-ban, s gondozta is két évvel ezelőtt bekövetkezett haláláig. Bár a királyi család által patronált díj  mely olyan mint egy Európai kulturális Nobel-díj, hazánkban kevéssé ismert, számos európai ország szülöttének átnyújtották már. Elsőként az osztrák nép részesült az elismerésben, később olyan nevek kerültek fel a listára, mint Marc Chagall és Oscar Kokoschka 1960-ban, Charlie Chaplin és Ingmár Bergman 1965-ben, Henry Moore 1968-ban, Jean Piaget 1972-ben, Vaclav Havel 1986-ban, Simon Wiesenthal 1992-ben, Jacques Delors 1997-ben, míg 1978-ban egy nápolyi bábszínház lett a szerencsés kiválasztott. Dragan Klaic professzor, az alapítvány kuratóriumának tagja, egyben a Holland Színházi Intézet vezetője kiemelte, hogy nem feltétel a közismertség. Példaként hozta fel a tavalyi díjazottat, a francia Pierre Bernard-t, akinek ha nevét nem is, grafikai munkáit jól ismeri egész Párizs.

Prof. Max Sparreboom azt is elmondta, hogy a díjat minden évben más és más speciális témának szentelik. Az alapítványi bizottság idén a "Kultúra és emlékezés" területén kiemelkedőt alkotókra tehetett javaslatot. A húsztagú bizottságnak végül egy magyar művészre esett a választása. A filmesként és videóművészként is ismert Forgács Péter "dokumentatív munkájával sajátos hozzájárulással segítette az emlékezést, a kultúra közvetítését, ezzel mélyítve és kiterjesztve a múlt megértését" – áll az indoklásban. A Privát Magyarország sorozat, a spanyol polgárháborúról szóló El perro negro (A fekete kutya), az osztrák szépségkirálynő, Lisl Goldarbeiter sorsát bemutató Miss Universe című filmek alkotója e-mail-ben értesült a megtiszteltetésről. Mint mondta, elődei láttán sokkolóan hatott rá a hír. Wittgensteint idézve feltette a kérdést: „Mit hoztam létre? Talán egy hasonlatot?” A filmes hozzátette: szomorú, hogy külföldön sokszor díjazott munkáit itthon kevésbé ismerik és támogatják. Hangsúlyozta továbbá, hogy a díjat nem tekinti kizárólag a sajátjának, hiszen a filmkészítés csapatmunka. Külön kiemelte többek között olyan alkotótársak nevét, mint Szemző  Tibor és  Forgách András.

Az alapítvány elnöke arról is beszélt, hogy, bár régebben jelezni kellett, miféle munkára kívánják fordítani a díjjal járó pénzt, ma már nem kell elszámolniuk vele a jutalmazottaknak. A jövőről annyit már most hajlandó volt elárulni, hogy a díjátadóra, mint minden évben, rendezvénnyel készülnek. A bizottság reméli, hogy Magyarországon is lesznek kapcsolódó rendezvények. A 2008-as témát ugyan még nem fedhette fel, azt azonban biztosra ígérte, hogy nagy durranás lesz, hiszen az alapítvány jövőre ünnepli fennállásának 50. évfordulóját.



Címkék

hír



nka emblema 2012