sex hikaye

Forgalmazói körkép 4.

Cirko film, Intersonic

2004. november 8. - filmhu
Forgalmazói körkép 4.
A Cirko film - Másképp Alapítványt az utóbbi években "nagyon művész"-filmjeiről és a Cirko-Gejzír moziból ismerhettük meg. Idén a "szigor" enyhült, több vígjáték is szerepel műsorukon, ráadásul már Pécsett is találkozhatunk velük, augusztus óta ugyanis ők üzemeltetik az Apolló mozit. A szlovák Intersonic szintén artfilmeket forgalmaz, általában a szlovák és a cseh bemutatóval összekötve.

Pécsi mozi, kevesebb bemutató, nagy verseny -
Cirko film - Másképp Alapítvány

A Cirko film - Másképp Alapítvány a tavalyi tizenegyhez képest 2004-ben csupán hét filmmel jelentkezett a forgalmazói piacon. Mint Balassa Péter, az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, forgalmazásuk azért esett vissza, mert Pécs belvárosában átvették a régi, nagyhírű Apolló mozi üzemeltetését. Az augusztus végéig tartó átalakítások miatt nem jutott több pénzük arra, hogy további filmeket vásárolhassanak.

Havi 3500-4000 látogató várható
A pécsi Apolló mozi egykor
A vidéki art-mozizás máshogyan működik, mint a fővárosi, fejtette ki Balassa. Minthogy 35 ezer egyetemista él Pécsett és az Apolló elsősorban rájuk építhet, a hétköznapok mozis szempontból erősebbek, a hétvégén azonban kiürül a város, ekkor a látogatottság jelentősen visszaesik. A helyi sajátosságok miatt a kéttermes (116 és 42 fős) Apollót nem lehet teljesen a budapesti Cirko-Gejzír mintájára működtetni. Ugyanakkor tömegfilmeket továbbra sem fognak vetíteni. Inkább olyan népszerű művészfilmekkel csalogatják be a közönséget, mint Almodóvar Rossz nevelés című filmje, Bertoluccitól az Álmodozók, vagy mint például a hamarosan mozikba kerülő Téli álom, a szerb veterán Goran Paskaljevic rendezése.

A bevezető 300 forintos jegyárnak is köszönhetően a mozi szeptemberi látogatottsága hatezer fő volt, ami vidéki viszonylatban hatalmas eredmény. Ez októberben visszaesett - Balassa szerint végül átlagosan 3500-4000 fős közönségre lehet majd havonta számítani, ez szintén nagyon erős látogatottság.

A Cirko film egyik forgalmazási sikere idén a Torremolinos 73 című spanyol-dán vígjáték, melyet szeptember 23-ai premierje óta nyolcezren láttak. Három további filmjük kevésbé volt népszerű, eddig két-háromezer jegyet adtak el rájuk. Ugyanakkor sokat várnak az október 21-én elindult Haverok című norvég vígjátéktól, valamint eheti premierjüktől, a Nézz balra, ott egy svéd! dán dogma-komédiától. December 23-án pedig újabb norvég vígjátékkal gazdagítják az „északi” filmkínálatot: A legtöbb ember Kínában él című produkcióval.

Jövőre több filmet szeretnének forgalmazni, mint 2004-ben, de maximum tizenkettőt. A Cirko jóvoltából a Titanicon már vetített Messze című török film érkezik majd a hazai piacra két kópiával, február végén - március elején pedig a dánok Oscar-jelöltje: Lars von Trier és Jorgen Leth kísérleti dokumentum-animációs filmje, az Öt akadály. Ugyancsak megkötötték már a szerződéseket Carlos Saura filmjére, amely két tanyasi család közti vérbosszút dolgoz fel, valamint a Lábad között rendezője, Manuel Gomez Pereira új munkájára is.

Továbbra is szerzői filmek otthona lesz
A felújított Cirko-Gejzír mozi
A Cirko film továbbra sem tervezi magyar filmek forgalmazását, de Balassa – kérdésünkre – nem zárta ki a lehetőségét, hogy ez még a jövőben megtörténhet. Nem foglalkoznak dokumentum- és kisjátékfilmekkel sem (bár a Cirko-Gejzírben rendszeresen rendeznek dokumentumfilm-fesztiválokat). Balassa Péter szerint Michael Moore munkáin és a Super Size Me-jellegű produkciókon kívül ezek a filmek sorra megbuknak a piacon (még az Új Eldorádó és Almási Tamás filmjei is), mert nem lehet köréjük nézői bázist toborozni. Habár szép feladatnak tartja, ha valaki ilyen filmek moziforgalmazásával foglalkozik, szerinte inkább a televíziókban kellene megtalálni a megfelelő helyüket.

A Cirko film - Másképp Alapítvány továbbra is szerzői filmekben gondolkodik. Idén azonban korábbi, elitista, „nagyon művész” szigorúságuk némileg felhígult, több vígjátékszerű alkotás is megjelent a kínálatukban. „Nagy a verseny a forgalmazásban, ezért nekünk is nyitni kell”, fogalmazott Balassa. A nem profitorientált alapítvány még mindig olyan filmeket ismertet meg a magyar közönséggel, melyeket a nagy forgalmazócégek nem vállalnak. Balassa úgy látja, hogy a hazai piac folyamatosan változik, előfordul a heti nyolc bemutató, miközben ezek a filmek hamarabb le is kerülnek a mozik műsoráról. A Cirkónak ebben a helyzetben nagy segítség, hogy – most már – két mozival rendelkezik, ahol hosszabb távon műsoron tarthatja művészfilmjeit. A jövőre vonatkozóan pedig számukra is az európai országok felé való nyitás és kapcsolattartás kínálkozik a legjobb útnak.

Három ország piacán - Intersonic

Az Intersonic szlovák forgalmazócég magyar leányvállalata 2003 végén jelent meg a hazai piacon. Tevékenységük addig elsősorban Szlovákia és Csehország területére terjedt ki, ahol az európai rendszerváltozások időszakában az elsők között alapított független, kelet-európai filmforgalmazó voltak.

A 23. század kék hajú nője
Enki Bilal: Halhatatlanok
A filmek forgalmazói jogait általában a három országnak vásárolják meg. Idehaza eddig négy mozifilmmel jelentkeztek: a Snowboarder, a Szamuráj, a Vágyastársak és a Baraka című produkciókkal. Megkerestük az Intersonic egyszemélyes magyarországi irodáját, ahol helyzetüket szűkszavúan úgy jellemezték: a nézőszámokkal meg vannak elégedve, az eredmények nem rosszak. Az Intersonic-nál a dvd- és videókiadás szintén fontos terület, február óta 26 filmet jelentettek meg.

A cégnél elsősorban európai művészfilmekkel foglalkoznak, de érdeklődnek az amerikai és ázsiai alkotások iránt is. Magyar filmek forgalmazását - sem idehaza sem külföldön - egyelőre nem tervezik, de a jövőben ezt ők is lehetségesnek tartják.

Az Intersonic-nak idén még két premierfilmje lesz: november 25-én a hegymászók drámai küzdelmét bemutató angol dokumentumfilm, a Zuhanás a csendbe, december 2-án pedig a francia-olasz-angol sci-fi, a Halhatatlanok.






nka emblema 2012