sex hikaye

Gibson filmje gyűlöletet kelt

Anitszemitizmussal vádolják

2003. augusztus 15. - filmhu
Egy amerikai rabbi szerint, Mel Gibson ellentmondásos filmje Jézus Krisztus haláláról már most, hónapokkal a bemutató előtt antiszemitizmust kelt. Marvin Hier rabbi, a Los Angeles-i Simon Wiesenthal Center alapítója, elmondta, hogy intézete gyűlölködő levelek és telefonhívások tucatjait kapta, melyek a The Passion című film premier előtti vetítéseinek tulajdoníthatók.
Hier rabbi a zsidó érdekeket védő Anti-Defamation League keddi nyilatkozatát kommentálta, mely szerint Gibson filmje „veszélyes”, amennyiben a zsidó hatóságokat és a népet teszi felelőssé Jézus keresztre feszítéséért.

"Manifesztálódott-e a gyűlölet ez idáig? A válasz egy határozott igen”, kommentált a rabbi, majd hozzátette „Régebben is kaptunk gyűlölködő leveleket… de ilye mennyiségben sohasem”.

Hier idézett az egyik levélírótól, aki szerint Hitler, „sokkal jobban bánt a zsidókkal, mint ahogy én bántam volna”. Gibson, aki elkötelezett keresztény Olaszországban forgatta a filmet. A főszerepeket az Őrület határán-ból ismert Jim Caviezel és Monica Bellucci játssza, a dialógusok helyenként latinul illetve arameusul hangoznak el, angol felirat nélkül.

Gibson szóvivője, Alan Nierob szerint a fel sem merült, hogy a film antiszemita lenne. "A filmhez köthető személyek közül senkinek nem áll érdekében, hogy vakbuzgóságra ösztönözzön, hogy gyűlöletet vagy antiszemitizmust keltsen. Valójában Mel éppen ezek ellenkezőjét szeretné, saját elmondása szerint a film a szeretetről, a reményről, a hitről és a megbocsátásról szól.”

A The Passion-t katolikus püspökök is bírálták, akik szerint a film amellett, hogy antiszemita, a katolicizmus ellenes is, de később bocsánatot kértek, mivel véleményüket a forgatókönyv egy korábbi verziójára alapozták.

Az anti-Defamation League szerint a film olyan „veszélyes tanokat” tartalmaz, melyek elfogadottsága ellen zsidók és keresztények egyaránt küzdöttek a múltban. Reményüknek adtak hangot, hogy Gibson és a gyártók fontolóra veszik a film megváltoztatását.

Címkék

hír



nka emblema 2012