sex hikaye

Gránátok a Riviérán 

fő foglalkozása: vágó

2003. május 12. - Gőzsy Kati
Politzer Péter kisfilmes debütálása, a Gránátok nemcsak az idei Filmszemlén aratott sikert, de cannes-i szereplésre is meghívták. A filmhu a további direktori tervekről, egy Rejtő Jenő-portréról és egy hipermagas költségvetésű mesefilmről is kérdezte a rendezőt, akinek "fő foglalkozása" továbbra is a vágás.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok
„A Gránátok Cannes-i meghívása bizonyos szempontból meglepetés volt – mondta a Szemle legjobb kisjátékfilmes rendezője, majd magyarázatképpen hozzáfűzte: - a film hossza eleve kizáró ok a nagyobb mustrákon és mi három perccel léptük túl a fesztiválokon kedvelt tizenötös álomhatárt.” Sem a rendező, sem a film producere, Muhi András nem akart a versenyszereplés miatt csonkítani a Szaladják István fényképezte filmen, de szerencséjükre később kiderült, hogy a Kritikusok Hete szekcióban nincsen hosszúsági megkötés.

Ebben a szekcióban hét kisfilmet mutatnak majd be a fesztivál utolsó előtti napján, május 22-én este tíz órakor. „Kíváncsi vagyok, itt hogyan zajlanak majd az események, milyen lesz a film fogadtatása, és egyáltalán, hogy ebben az időpontban hányan néznek kisfilmeket” - árulta el a várakozásairól Politzer.

"Egy nagy fesztiválon voltam eddig személyesen, a velencein a Zárás című rövidfilm rendezőjével Kenyeres Bálinttal" – mondta az akkor vágóként jelenlévő Poltizer, aki most rendezőként Cannes-ba a producere mellett az Inforg Stúdió arculatának tervezőjét, Pál Rebekát is magával viszi.

A két partizánharcos menekülését leíró, Jean Nöel Blanc novellájából készült adaptációt nemcsak rendezte, de, eredeti szakmája szerint, vágta is Politzer. „A Libiomfit nappal, az enyémet éjjel vágtam, miután a Libiomfi rendezői, Kálmánchelyi és Végh hazamentek.” Közben Politzer dolgozott Oláh Lehel Dixiről szóló portréfilmjén is, viszont Fliegauf Benedek Beszélő fejek c. filmje után a Rengeteg összerakását már nem rá bízta. Az ok firtatására Politzer csak annyit válaszolt: „kérdezd meg a Bencét”. Politzer következő vágó-munkája Mispál Attila nagyjátékfilmje és Oláh Lehel dokumentumfilmje lesz.

Politzer Péter: Gránátok
Rendezői terveiről elmondta, hogy szeretne Rejtő Jenő „kalandos életéről” egy tudományos-ismeretterjesztő filmet készíteni, melyben "az író korát" is felelevenítenék. A Portré, amely el sem készült címmel már pályáztak a Közalapítványnál, a költségvetése „nem egy drága dolog”, annál inkább a másik filmtervé, mely előzetes számítások szerint is „elég sok pénzbe fog kerülni”. A Beregi Tamás íróval közösen készített forgatókönyv, Chamisso Schlemihl Péter csodálatos története című regényének feldolgozása. A történet szerint „Schlemihl eladja az árnyékát a gonosznak, így gazdag lesz, ám árnyéka nélkül csak magányos vándor maradhat az emberek közt”. A játékfilm mesevilágát számítógépes animációval keltenék életre. „A helyszín egy németalföldi kikötőváros, több száz statisztával.” A Játékfilmes Szakkollégium két évvel ezelőtti előkészítési támogatásából készült multimédiás forgatókönyvet Politzer magával viszi Cannes-ba, hátha befektetőre talál. De akár hosszú éveket is képes várni, addig folytatja fő foglalkozását: vág tovább.

Címkék

hír



nka emblema 2012