sex hikaye

Gyorshírek: Díjak A nyomozónak, kanadai fődíj Vadócz Péternek

Itt vannak az Európai Filmdíjak

2008. december 7. - filmhu
Gyorshírek: Díjak A nyomozónak, kanadai fődíj Vadócz Péternek
A nyomozó elhozta a törökországi Selyemút filmfesztivál legjobb külföldi filmjének járó Arany Karagöz-t, kanadai fődíjat kapott a Mobil képeslap, és megérkeztek a 2008-as Európai Filmdíjak.

Rangos díjak A nyomozónak

A tavalyi Filmszemle nagy meglepetése, A nyomozó rangos külföldi elismerésekben részesült az elmúlt napokban a törökországi Bursában és a szomszédos Pozsonyban megrendezett nemzetközi seregszemléken - tudatta  Magyar Filmunió.

Gigor Attila első játékfilmje a bursai Selyemút filmfesztivál legjobb külföldi filmjét illető Arany Karagöz díjat nyerte el Törökországban. A Kelet és Nyugat párbeszédét jelképező Selyemút városában, Bursában, mely ma Törökország jelentős kulturális központja, a fiatal magyar rendező személyesen vette át a rangos elismerést a december 4-én tartott záróünnepségen.

A nyomozó a bursai seregszemlével párhuzamosan a pozsonyi nemzetközi filmfesztivál versenyfilmjei között is látható volt. A pozsonyi filmünnep díjkiosztó gáláján az alkotás címszereplőjét, Anger Zsoltot „a minimális színészi eszközökkel erős és érzelmes karakter megformálásért” a legjobb színész díjával méltatták. A trófeát a magyar színész személyesen vette át szombat este Pozsonyban. 

Törökország és Szlovákia után Grúzia rangos nemzetközi filmfesztiválján látható A nyomozó. December 9-én kezdődik Tbilisziben, 9. alkalommal a mozgókép szemle, mely a nagyvilág kortárs filmgyártásból mutat be válogatást. Az alkotás a grúz fővárosban a fesztivál legjobb filmjének járó Arany Prométheusz díjért kel versenyre, a bemutatón Gigor Attila személyesen vesz részt.


A nyomozó


Kanadai fődíj a Mobil képeslapért

Vadócz Péter "Mobile postcard" (Mobil képeslap) című projektje kapta a fődíjat Kanada legnagyobb mobilfilm fesztiválján, a MobiFest-en. A rövidfilm-sorozat idén nyáron készült Olaszországban és Szicília szigetén.

A "Mobile postcard" októberben debütált Cannes-ban, a MIPCOM idei programjában. Azóta már 11 nemzetközi fesztiválmeghívása van (eddig olasz, francia, macedón, kanadai, német, román és spanyol fesztiválokon szerepelt, decemberben pedig argentin, szlovén és kanadai vetítésekre utazik).

Vadócz Péter korábbi kísérleti rövidfilmje, a "Colorful EU" pedig elérte 100. nemzetközi fesztiválszereplését. Az elmúlt két évben ez az alkotás 28 országban járt, Kubától Indiáig, Hollywood-tól, az Európa Parlamenten át, Cannes-ig.


Mobile postcard


Itt vannak a 2008-as Európai Filmdíjak

A 2008-as Európai Filmdíj várományosai között jelen volt két magyar alkotás. Rövidfilm kategóriában Nemes Jeles László Türelme volt az esélyesek között, Erdélyi Mátyást pedig a Delta látványvilágáért jelölték.

A eseményen azonban az olaszok taroltak, Matteo Garrone Gomorra című filmje elhozta többek között a legjobb film, rendező, férfi főszereplő, forgatókönyvíró, és operatőr díját is.






nka emblema 2012