sex hikaye

Hajdu Szabolcs: Adel versus Friday

A premier napja az igazság napja?

2007. január 5. - filmhu
Hajdu Szabolcs: Adel versus Friday
Hajdu Szabolcs, a Fehér tenyér valamint a Tamara és a Macerás ügyek rendezője Garaczi László novelláját, az Áprilist készült leforgatni. Azonban munka közben az eredetileg vígjátékként indult tévéjátékból egy fiatal filmrendezőnő életét, környezetét bemutató egészestés mozifilm lett.

Garaczi-novellából személyes történet

Első hallásra furcsa lehet Hajdu Szabolcsot televíziós vígjátékrendezéssel összefüggésbe hozni, és mint kiderült az Áprilisból nem is klasszikus nevettető tévéfilm készül, bár eredetileg annak indult a most Adel versus Friday munkacímet viselő alkotás. „Nem vígjátékot akartam készíteni, hanem egy igazi filmet. Mindenesetre jól szórakoztunk a forgatáson, de a végeredmény remélem nem lesz szimplán vicceskedő.” Azért habitustól függően, nevetni is lehet majd a fiatal rendezőnő, Adél egy napján, amikor frissen elkészült filmjének premierjére kerül sor.

Az eredeti Garaczi-novella sokban megváltozott

A LagunaFilmnél készülő Az Adel versus Fridayben ismét a Tamarára vagy a Macerás ügyekre jellemző személyes kérdések bukkannak fel. Megtudhatjuk, hogy a már nem kezdő, de még pályája elején tartó fiatal filmes miként viszonyul önmagához, szakmai és személyes környezetéhez. Az eredeti Garaczi László novella, az Április sok tekintetben megváltozott. „A forgatás előtti próbákon a színészek hozták magukkal az élményeiket, szövegeiket, és én is a sajátjaimat. Ezek elkezdték alakítani a történetet, és végül átírtam a forgatókönyvet.” Igaz, a rendező soha sem törekedett a szószerinti adaptációra, mint a főiskolai Kicsimarapagodából is kiderül.

A változások érintették a főszereplőt is: „Őt eredetileg férfinak képzeltem, de nőként sokkal izgalmasabb helyzeteket láttam benne.” Ezzel a változtatással egy további réteg került a filmbe, és találkozhatunk olyan általános kérdésekkel is, amelyek a nők férfias szerepvállalásaiból fakadnak. Például a saját tehetség kibontakoztatása, a karriervállalás nem mindig egyeztethető össze a magánélettel, gyerekvállalással. Mindenesetre ez az olvasat nem kíván didaktikusan megjelenni a filmben.

Fehér tenyér után, Gyöngéd kezelés előtt

A színészcsapat a Macerás ügyek-ből és a Tamara gárdájából állt össze. Török-Illyés Orsolya alakítja a fiatal rendezőnőt, férjét Szabó Domokos. A legfiatalabb filmes generációt Kovács Lehel képviseli, ő a filmbéli gyártásvezető. A Kamondi Zoltán Kísértések című filmjében látott Miklós Marcell rádiós újságírót jelenít meg, a Pintér Béla társulat tagja, Thúróczy Szabolcs pedig producert játszik, és feltűnnek még a művészek körül látható egyéb alakok is. A operatőr ezúttal is Nagy András lesz, az év operatőre, aki a Fehér Tenyérnél is kezelte a kamerát, amelyért a legutóbbi Szemlén ugyancsak elismerést kapott.

A 70 milliós költségvetésből, 16 milliméteres anyagra készülő film forgatása jelenleg is tart, januárban újabb etap következik, de akkor már elkezdődik az addig felvett anyag vágása, a tervek szerint pedig március környékére végezhetnek az utómunkálatokkal.

Török-Illyés Orsolya és Szabó Domokos

Körülbelül ekkorra várható a Fehér tenyér franciaországi bemutatója, amely Nyugat-Európa számos országa mellett Amerikában, Kanadában, Dél-Kelet-Ázsiában és Latin-Amerikában is látható lesz. Hajdu Szabolcs szemledíjas alkotása számtalan fesztiválon szerzett elismerést, és hazánk a Fehér tenyérrel nevezett a idegen nyelvű filmek Oscar-díjáért folyó versenybe. „Kicsit eltompított a Fehér tenyérrel kapcsolatos fesztiválszereplés és a forgalmazókkal folytatott tárgyalások, mert szinte fél éven át ugyanazt kellett ismételgetnem. Ebből a szempontból a legjobbkor jött az Adel versus Friday.” Így Hajdu Szabolcs személyesen nem lesz ott Palm Springs-ben, ahol az Oscarért induló alkotások mutatkoznak majd be.

Az Adel márciusban lezáruló munkálatai után rögtön újabb filmterv megvalósításához fog hozzá a rendező, márciusban kezdődnek a Gyöngéd kezelés (Smooth Operator) munkacímmel jegyzett film előkészületei. A négy hónaposra becsült forgatás augusztusban kezdődik és előreláthatóan novemberig tart majd, a végeredményre pedig 2008 áprilisában számíthatunk.



Címkék

hír



nka emblema 2012