sex hikaye

Idén is magyar siker a CineLinken

Strange Forest

2008. augusztus 29. - filmhu
Idén is magyar siker a CineLinken
Tolnai Szabolcs személyében idén is van magyar nyertese a régió legjelentősebb filmfesztiváljának, a szarajevóinak a forgatókönyv-fejlesztő szekciójában. A másik két résztvevő, Török Ferenc és Kenyeres Bálint is nagyot lépett előre forgatókönyveik fejlődésében.

A Szarajevói Filmfesztivál kiemelt szekciója a CineLink nevű koprodukciós fórum: a több elemből álló program teljes hossza több mint egy év, s bizonyos részek a filmfesztivál idejére vannak időzítve. A CineLink áprilisi és júniusi szakaszában a projektfejlesztésen van a hangsúly, a fesztivál ideje alatt zajlik az elkészült könyvek értékesítésére szolgáló koprodukciós vásár.

Ezen 300-nál is több filmipari résztvevő jön össze, Török Ferencet idézve "mindenki itt van, aki számít". A díjak is jelentősek: három alkotó nyer egyfelől 10 000 euró készpénzt, és 2500 euró értékű szolgáltátást, amit szponzorok, támogatók ajánlanak fel. Egy forgatókönyv pedig az EAVE ösztöndíj keretében további fejlesztésben részesül. Ezenfelül vetítések, konferenciák segítik a minél tökéletesebb kommunikációt, információáramlást. A CineLink egy magyar szempontból sikeres projekt, tavaly Kocsis Ágnes Pál Adrienn című filmterve nyert Magicbox Multimedia díjat, idén pedig Tolnai Szabolcs filmterve, a Strange forest (eddig Anna története néven írtunk róla) kapta meg a CNC díját.

Aki két magyarral is konzultált: Franz Rodenkirchen

Az idei CineLinken három magyar projekt szerepelt, Kenyeres Bálint Daze című projektje, Tolnai Szabolcs és a Strange forest, illetve Török Ferenc az Isztambul című filmtervével. Pontosabban ez már igencsak előrehaladott állapotban van: a német színész-forgatókönyvíró Franz Rodenkirchen segítségével a könyv már elkészült, és kikristályosodott. A német koprodukciós partner már eleve megvolt, most a CineLink alatt a produkció török szervízpartnereket szándékozott találni. Három lehetséges partner is felmerült, közülük novemberig kell választani.

A produkcióban még egy gyártói pozíció van, egy ír, egy holland és egy román cég verseng érte; a nyertes kiléte eldől novemberig, mert akkorra, az Eurimages-pályázat benyújtásáig mindennek el kell dőlniük. Török a CineLinkről először egyszerűen annyit mondott: "zseniális", majd kifejtette, milyen hihetetlen energia és lehetőség gyűlik össze ezen az eseményen. Sokszor még a magyarok is itt jönnek össze, beszélnek egymással, ugyanakkor mindenki aki eljön ide, filmet akar csinálni, illetve pénzt akar fektetni a filmkészítésbe. Sok nemzeti filmalap is tiszteletét teszi a CineLinken, Török szerint az ide eljutó tervek 70%-a megvalósul. 

Lenne mit tanulni a magyar filmszemlének ettől a fiatal filmes eseménytől, amely pár éve még kis, lokális szemlének számított, már pedig a régió legfontosabb eseményévé vált, olyannyira, hogy az idén Kevin Spaceyt, Charlie Kaufmant, Mike Leigh-t és más sztárokat lehet ide, a fesztiválra csábítani. Török ezenfelül el tudott jutni pár vetítésre is, mivel török színészeket is keres, megnézte a Három majom című filmet, aminek rendezője, az idei cannes-i versenyben a legjobb rendezőnek járó díjat elhozó Nuri Bilge Ceylan, aki amúgy a Talent Campus egyik előadója is volt. A rendező felvázolta az Isztambul készülésének további stádiumait: "ha minden jól megy, jövő nyáron indul a forgatás."

Szarajevó egyik vendége: Charlie Kaufman ad elő

Tolnai Szabolcs már akkor meglepődött, amikor kiderült, hogy filmterve bekerült a CineLink 15 fős mezőnyébe. A történet egy nemrég elhunyt írónő, Judita Salgo befejezetlen novelláján alapul, és az annak idején a CineLinkre szintén pályázó Fövenyórához képest teljesen más szerkezetű, jellegű film készül belőle. Tolnait szintén lenyűgözte a szarajevóiak igyekezete, amellyel képesek voltak tényleg rengeteg, filmet ilyen-olyan oldalról készíteni akaró szakembert, művészt összegyűjteni.
 
Tolnai jelenleg egy francia-szerb koprodukciónál, a cannes-i Résidence programban is szerepelt Ordinary People-ben dolgozik mint koproducer, illetve a rendező, Vladimir Perisic-tyel. Így sajnos nem tudott túl sok időt tölteni az inspiráló légkörben, mindössze egy napra tehette tiszteletét a fesztiválon. Ekkor az új film, a Strange forest lehetséges, jövőbeli producereivel találkozott. Ahogy Töröknek, úgy Tolnainak is volt egy konzultánsa az előzetes forgatókönyv-fejlesztésen, ezeken a négy-öt napos műhelymunkákon Marten Rabartsszal együtt dolgoztak az alapanyagon, mégpedig Tolnai elmondása szerint olyannyira nagyszerűen, hogy ezt a munkakkapcsolatot a jövőben is folytatni kívánja.

A díj különösebben nem lepte meg Tolnait, mert "egyszerűen nem értem rá" meglepődni, annyira elfoglalt mostanában a forgatás miatt, de a hatása máris érződik: Franciaországból máris jelentkeztek érdeklődők a megvalósítás kapcsán. A forgatókönyv még mindig nincs kész, Tolnai szerint még kell rajta csiszolni, és akkor jövőre elindulhatna a forgatás.

Ritka pillanat: Tolnai Szabolcs ráér

A legszűkszavúbban a Before Dawnnal Európa Filmdíjat nyert Kenyeres Bálint beszélt a CineLinkről, mivel a Daze kapcsán még semmi nem biztos, minden képlékeny, ezért egyelőre nem publikus semmi. Ő sem lustálkodással tölti a napjait, egyrészt dolgozott a Daze forgatókönyvén a Törökkel is konzultáló Rodenkirchennel, másrészt a CineLink három napján végig félórás bontásokban tárgyalt producerekkel. Úgy néz ki, meg is találta a leendő partnereket a Daze-hez, akiket még nem szeretne megnevezni. Mindezt pedig a Repülés története című kisfilm forgatása előtti rohanásban kellett megoldania: a kisfilm szeptemberben, Franciaországban, Normandiában fog leforogni.






nka emblema 2012