sex hikaye

Kocsis Ágnes a CineLink-en

Magyar filmterv Szarajevóban

2007. május 16. - filmhu
Kocsis Ágnes a CineLink-en
Az augusztus 17-25. között tizenharmadik alkalommal megrendezésre kerülő Szarajevói Film Fesztivál keretein belül szervezett CineLink forgatókönyvi műhelybe immáron másodszor válogattak be magyar filmtervet. 2006-ban Krigler Gábor Hátha ez a nap az utolsó című filmterve került a mezőnybe, idén Kocsis Ágnes és Andrea Roberti forgatókönyve, a Pál Adrienn képviseli hazánkat a tizenöt alkotásból álló nemzetközi programban.
 
 
 
 

A következő terv: Pál Adrienn

A Friss levegő rendezője első nagyjátékfilmjével számos rangos külföldi fesztiválon vett részt, az 59. Cannes-i Film Fesztiválon diplomafilmjén kívül A vírus című rövidfilmje is versenyzett a főiskolás filmekből összeállított Cinéfondation szekcióban, ahol harmadik díjat nyert. A rendezőnő második nagyjátékfilmjét, a Friss levegő-höz hasonlóan az olasz Andrea Robertivel közösen írja.

A Nemzeti Kulturális Alapprogram korábban 1.200.000 Ft alkotói támogatásban részesítette a Pál Adrienn munkacímű egészestés nagyjátékfilm forgatókönyvét, majd a Mozgókép Közalapítvány filmtervfejlesztési pályázatán 7 000 000 forintot nyert előkészítésre a filmet gyártó Print K.M.H. Kft.

„Amíg alakul bennem a történet, addig nem szeretek sokat elárulni róla” - mondta Kocsis Ágnes. Annyit mégis sikerült megtudni a most formálódó projektről, hogy mai magyar környezetben játszódik. A Pál Adrienn középpontjában egy 30-35 év körüli rendkívül kövér nő áll, az ő világába vezet a film. Ez esetben is a belső történéseket ábrázoló alkotásra számíthatunk, akárcsak a Friss levegő esetében, azonban ezúttal annak társadalmi vetülete nélkül.

Egy fiatal víruskutató életében felbukkan egy másfajta vírus.
Fotó A vírus című filmből

A forgatókönyv Andrea Robertivel közösen készül, aki nemrég Szarajevóban egy szkriptdoktorral konzultált az első körben, majd júniusban újabb megbeszélésre kerül sor. Kocsis Ágnes szerint csak kisebb javításokra van szükség, amelyekhez mindig jól jönnek külső szemlélők. Az előző film, a Friss levegő sokat segít a a forgatókönyv fejlesztése során a rendező látásmódjának jobb megértésében, és a lehetséges partnerek megtalálásakor.

Már jelentkeztek érdeklődők a Pál Adrienn megvalósítására, a Print K.M.H. Kft vezetője, Pusztai Ferenc producer egy lehetséges francia partnerrel már szóban megegyezett, de további országok részvétele sem kizárt. Jelentkezett komoly kanadai, svéd, ír illetve osztrák érdeklődő, bár a koprodukciót bizonyos országokkal megnehezítik a vele járó megkötések – főszereplő, helyszínek, főbb stábtagok kiválasztása az adott országból -, hiszen ezek nagy része nehezen beépíthető a hazai környezetben játszódó történetbe. Pusztai Ferenc meghívást kapott a Cannes-i Filmfesztivállal párhuzamosan, a European Film Promotion által szervezett Producers on Move rendezvényre, ahová 25 ország egy-egy ígéretes producerét hívták meg. (Az EFP rendezvényére a Magyar Filmunió jelöli ki a magyar résztvevőt: Pusztai Ferenc a Friss levegő révén kapott meghívást, amely a tavalyi év legsikeresebb fesztiválfilmje volt - a szerk.) Itt lehetősége nyílik további tárgyalásokat folytatni a készülő filmmel kapcsolatban.

A forgatókönyvírás mellett most folyik a helyszínek és szereplők keresése, ezek közül a speciális adottságú – nagyon kövér – színésznő megtalálása a legnehezebb, az ő személye befolyásolja a többi színész szerepeltetését is. Ha minden a terveknek megfelelően halad, akkor jövő nyáron kezdődhet a Pál Adrienn forgatása.

A CineLink is segíthet

Az idén augusztus 17-25.-ig tartó Szarajevói Film Fesztivál a CineLink programot a Rotterdami CineMarttal együttműködésben hozta létre, amely kitűnő lehetőséget kínál partnerek további megnyerésére a film készítéséhez. A worshopok elsődleges célja a szkript fejlesztése, illetve hogy a résztvevők az ötleteiket a prezentálják a lehetséges partnereknek. A programban a két forgatókönyvírói workshopon kívül – amely a CineLink, illetve a CineLink+ elnevezést kapta -, a fesztivál ideje alatt koproduceri találkozóra is sor kerül.

Megérni az elfogadásra
Fotó a Friss levegő-ből

A korábbi CineLinkes munkák közül már két filmet is vetítettek az idei Berlinalén. A Panorama és a Forum szekcióban kerültek bemutatásra a szerb Dusan Milic Gucha!, illetve a horvát származású Ognjen Svilicic Armin című alkotásai. Az előző év felhozatalából hat filmet jelenleg fogatnak, a többi (például Krigler Gábor munkája is), előkészítés alatt áll.

A 2007-es CineLink programban részt vevő alkotók:

Pal Adrienn (f: Kocsis Ágnes, Andrea Roberti, r: Kocsis Ágnes, Magyarország)
 
         
Crayfish (Ivan Cherkelov, Bulgária)                                                      
Do Love Me (f: Napoleon Helmis, Dan Ratiu, r: Napoleon Helmis, Románia)
Donkey ( Antonio Nuic, Horvátország, Bosznia-Hercegovina)
First Of All Felicia (f: Razvan Radulescu, Melissa de Raaf, r: Razvan Radulescu, Románia)
Heaven On Earth (Ognjen Svilicic, Horvátország)
Nobody Can't See You But You ( Matija Klukovic, Horvátország)
Pace, Swallowed By The Sea (Hrvoje Hribar, Horvátország)
White, White World (f: Milena Markovic, Oleg Novkovic, r: Oleg Novkovic, Szerbia)
The Wind (Didem Erayda, Törökország)


A CineLink+ további öt filmtervet válogatott be a programba, amelyek a workshopokon való részvétel nélkül, a forgatókönyvek értékesítésére szolgáló CineLink Market fórumon kerülnek bemutatásra:

Follow My Ruin (Erdem Reha, Törökország)
How I Was Stolen By The Germans (f: Misa Radivojevis, Vojislava Vojnovic és Svetozar Vlajkovic, r: Misa Radivojević, Szerbia)
Metastases (Branko Schmidt, Horvátország)                                                 Someone Else's Blood (Ranko Bozic, Pjer Zalica és Djordje Milosavljevic, r: Pjer Zalica, (Szerbia,Bosznia-Hercegovina)
Tree of Life (Zoran Tadic, Horvátország)



Címkék

hír



nka emblema 2012