sex hikaye

Ismét magyar filmek Cannes-ban

Utazik a Before Dawn és a Johanna

2005. április 19. - filmhu
Ismét magyar filmek Cannes-ban
Kenyeres Bálint Before Dawn című kisfilmje kapott meghívást az 58. Cannes-i Filmfesztivál rövidfilmversenyébe. Az Un certain regard (Egy bizonyos tekintet) programban pedig Mundruczó Kornél Johanna című legújabb alkotásának ősbemutatója lesz május 11-22. között - adta hírül a Filmunió.
 
 
 
 

A nemzetközi filmszakma elsőrendű eseményeként elismert Cannes-i Filmfesztivál hivatalos programjának beharangozó sajtótájékoztatóját április 19-én tartották Párizsban. A hivatalos programba két magyar alkotás kapott meghívást. Az 58. Cannes-i Filmfesztivál rövidfilmversenyébe Kenyeres Bálint Before Dawn című kisfilmje kel versenyre, az Un certain regard Egy bizonyos tekintet válogatásban Mundruczó Kornél Johanna című legújabb alkotásának világpremierjére kerül sor május 11-22. között.

A fesztivál válogatóbizottsága a világ filmművészetének újdonságait reprezentáló több mint 4000 benevezett filmből válogatta össze a hivatalos programot.
A legjobbnak járó Arany Pálmáért kilenc alkotás kelhet versenyre a rövidfilmek mezőnyében, köztük Kenyeres Bálint Before Dawn című 13 perces kisfilmje, mely a februári Filmszemlén elnyerte a legjobb rendezőnek és a legjobb operatőrnek – Erdély Mátyás – járó díjat is. A film az Inforg Stúdió gyártásban a Duna Műhely és a Windmill közreműködésével készült.

Mundruczó Kornél
Johanna
Mundruczó Kornél Johanna című operafilmjének ősbemutatójára a Cannes-i Croisetten kerül sor május idusán. A Jeanne d’Arc-történet formailag és tartalmilag egyaránt újszerű és meghökkentő feldolgozása a fesztivál Un certain regard elnevezésű hivatalos szekciójába kapott meghívást, ahol tavaly a Kontroll elnyerte az Ifjúsági díjat. A T.T. Filmműhely és a Proton Cinema produkciójában készült Johanna címszereplője a Mundruczó-filmekből ismert Tóth Orsolya, zeneszerzője Tallér Zsófia. Mundruczó Kornél ifjú kora ellenére Cannes-ban már visszatérő vendég: 2003-ban a Rendezők Kéthete mutatta be rövidfilmjét, rendezői vizsgamunkáját, tavaly pedig a Cinéfondation hívta meg programjába. Legfrissebb filmje, a Johanna világpremierjének méltó színhelye lesz a Cannes-i seregszemle.Címkék

cannes , before dawn , johanna , hírnka emblema 2012