sex hikaye

Ismét több százmillió art-mozikra

Öt mozi már megújult

2004. február 5. - filmhu
A Vörösmarty mozi felújított vetítőtermében tartott sajtótájékoztató a Good bye, Lenin! filmszalagjának nehézkes befűzésével, csöndben és sötétben vette kezdetét. A film egy jelenetének megtekintése után Hiller István kulturális miniszter, Feldmayer András, a Vörösmarty mozi társtulajdonosa és a számok vették át a főszerepet.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok
Hiller István azzal kezdte beszédét, hogy minisztériuma „offenzívát indított a magyar mozgóképkultúráért”. Ennek keretében a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 2003-ban 500 millió forintot osztott szét az art mozik fejlesztésére kiírt pályázaton. Végül 17 vidéki filmszínház hozzávetőleg 379 millió, 12 budapesti mozi pedig 121 millió Ft támogatást kapott. Ebből az összegből eddig 5 mozi felújítása valósult meg; a többi filmszínház korszerűsítése 2004. június 30-ra várható, a nagyobb beruházások esetében ugyanis a kötelező közbeszerzési eljárás több hónapot vesz igénybe.

A pályázat célja az volt, hogy a magyar, európai és egyéb „art” besorolású filmeket vetítő mozik ugyanolyan kulturált körülmények között fogadhassák nézőiket, mint a multiplexek. Hiller szerint a fiatalok körében is egyre növekvő igény mutatkozik arra, hogy korszerű mozikban lehessen nézni Jancsó- és Scorsese-filmeket. A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy nem igaz, hogy az önkormányzatokban nincs igény a kultúrára: 2003-ban a költségek 35%-át a pályázó önkormányzatoknak kellett kifizetniük, a minisztérium csak ezután bocsátotta rendelkezésre a beruházás összegének 65%-át.

A program egyértelműen sikeresnek bizonyult, ezért a kormány úgy döntött, hogy 2004-re is százmilliós nagyságrendű összeget biztosít az art-mozihálózat fejlesztésére. Arra a kérdésre, hogy a költségvetés megszorításával kapcsolatos kormánydöntés mennyiben érinti a programot, Hiller elmondta, hogy az art mozik fejlesztése kiemelt ügy, melyhez a minisztérium a tavalyi évhez közel azonos mennyiségű összeget próbál biztosítani. 

Feldmayer András elmondta, hogy a Vörösmarty mozi 1996-tól minimális nyereséggel működött, a felújítás után azonban bízik abban, hogy a mozi nagyobb számú nézőközönséget fog vonzani. A Vörösmarty mozi - élvezve a korábban is pályázó filmszínházak előnyét - 2004-ben is fog pályázni, hogy fedezni tudja egy 42 fős kamaraterem kialakítását és a portál felújítását. 

Címkék

hír



nka emblema 2012