sex hikaye

Itt az idei Moziünnep

Színes kínálat - némi hiányérzettel

2007. augusztus 29. - filmhu
Itt az idei Moziünnep
Augusztus 30. és szeptember 2. között ismét lesz Moziünnep; országszerte szinte az összes mozi tárt kapukkal várja a filmszeretőket. Több mint 200 filmet veítenek majd, maximum 360 Ft-os jegyáron. Bár A londoni férfi beharangozott premierje elmarad, a korábbi évekhez képest színesebb a kínálat, s a filmek mellett kiegészítő programokkal is várják a közönséget a szervezők.

A Moziünnep alatt öt premier és kilenc premier előtti filmet nézhetnek meg az érdeklődők, köztük négy hazai alkotást. Kamondi Zoltán rendezése, a Dolina és Tóth Tamás Farkas című filmje mellett Fliegauf Benedek új alkotása, a Tejút kerül a közönség elé, valamint Novák Erik rendezésében a Zuhanórepülés szintén bemutatkozik az előttünk álló hosszú hétvégén.

Az egyébként kétségtelenül változatos listát nézve marad némi hiányérzetünk, ugyanis a korábban a szervezők által beharangozott új Tarr Béla-film, A londoni férfi premierje elmarad. A filmhu megkérdezte a Moziünnep képviselőit, akik nem tudtak magyarázattal szolgálni - állításuk szerint a forgalmazó (a Hungarotop) és a TT Filmműhely döntése volt a Tarr-film törlése a programból. A TT Filmműhelyt is megkérdeztük: állításuk szerint soha nem tudtak róla, hogy a Moziünnepen bemutásra kerül A londoni férfi. A film premierjéről még egyeztetnek a forgalmazóval, várhatóan ősz elején kerül bemuatásra a Georges Simeon-adaptáció.

Európában először a Moziünnepen a teljes Grindhouse

Hasonlóan aggasztó hírek keltek szárnyra tegnap a sokak által várt Fliegauf-filmmel, a Tejút-tal kapcsolatban. Ahogy több internetes portálon megjelent, a film egyetlen vetítésére, amelyet a Művészben tartanak szombat este, minden jegy elkelt, állítólag már a pénztárnyitás pillanatában. Nos, megpróbáltunk jegyet rendelni, valóban nem lehet, az állitólagos felvásárló személyét illetően pedig nem kaptunk felvilágosítást. A Moziünnep stábja semmilyen hivatalos információval nem tudott szolgálni a Tejút - talán idejekorán - teltházassá vált vetítésével kapcsolatban. Úgy tudjuk, a produkció vásárolt jegyeket a premierré vált vetítésre, de nem az összeset; további részletekkel nem szolgáltak, ám mindenképpen örülnek a film iránti nagy érdeklődésnek. Pótvetítésre a Moziünnepen nem számíthatunk, tehát a közönség leghamarabb a következő Filmszemlén találkozhat a nemrég Locarno-ban díjazott Tejút-tal.

A magyar filmeknél maradva, a Moziünnep során a filmkedvelőknek lehetőségük nyílik az alkotókkal való találkozásra. Kamondi Zoltán rendezővel, Melis László zeneszerzővel és a főszereplővel, Molnár Piroskával a Dolina-közönségtalálkozón augusztus 31-én 21 órakor szintén a Művész moziban, a Zuhanórepülés két főszereplőjével, Nagy Zsolttal és Törköly Leventével pedig szeptember 1-jén 20.30-kor a Palace Westendben randevúzhatnak a nézők. Emellett az érdeklődők bekukkanthatnak a vetítő-gépházba az Odeon Lloyd-ban és a Corvinban. Kerekasztal-beszélgetés is lesz, Kalózok és filmesek címmel Árpa Attila és Herendi Gábor részvételével az Uránia Kávéházban, augusztus 31-én 11 órakor.

Közönségtalálkozóval együtt mutatkozik be a Dolina

A külföldi filmek közül a legnagyobb érdeklődésre talán Jiri Menzel új filmje, az Őfelsége pincére voltam tarthat számot; Menzel személyesen is elkísérte filmjét Budapestre, a közönséggel 30-án 20 órakor találkozik a Művészben. Európában először Tarantino új filmjét, a Grindhouse-t a Moziünnep alatt láthatja majd teljes terjedelmében a közönség, illetve a nagy érdeklődésre számot tartó Next című thrillernek - Nicolas Cage főszereplésével - is lesz egy premier előtti vetítése.

A Moziünnep részletes programjáról az esemény honlapján olvashatnak.



Címkék

hír



nka emblema 2012