sex hikaye

Káldy Laci bácsié a pálma

Kistérségi tévés seregszemle

2004. május 13. - filmhu
1-1  /  2
Káldy Laci bácsié a pálma
Május 11. és 13. között zajlott a Kistérségi és Kisközösségi Televíziók Seregszemléje a Lakiteleki Népfőiskolán. A versenyben lévő 41 alkotás négy kategóriába sorolva, blokkonként került levetítésre. A 34 tagú, Sára Sándor elnöklete alatt működő zsűri csütörtökön hirdetett eredményt. A Kollányi Ágostonról elnevezett fődíjat Káldy László Rózsi, Rózsi mi bajod? című munkájának ítélték oda. A szemle legjobbjait május 14-én 15 és 17 óra között a budapesti közönség is láthatja az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok

Immár ötödik alkalommal került megrendezésre a Kistérségi és Kisközösségi Televíziók Seregszemléje Kollányi Ágoston emlékezetére. Mint azt Pintér Attila, az esemény egyik főszervezője filmhunak elmondta, az 1993-ban debütált szemle kihagyott ugyan pár évet, mára azonban teljesen bejáratódott, professzionalizálódott a szervezés, s a díjazásra sem lehet panasz. A seregszemle olyannyira stabil lábakon áll, hogy a záróceremónián Lezsák Sándor, a Lakiteleki Népfőiskola Kuratóriumának elnöke, már hivatalosan is bejelentette, hogy jövőre megrendezik a hatodik mustrát is, amely már most szerveződik. A szervezők célja tovább terjeszkedni a vidék felé, hogy a fővárosi alkotók mellett azok az amatőr filmesek is bemutatkozási lehetőséget kapjanak, akik máshol nem kerülnek fókuszba.

A Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, a Dunaversitas Egyesület és a Gödöllői Szent István Egyetem együttműködésével és az Országos Rádió és Televízió testület támogatásával megvalósuló fesztiváljára idén több mint másfélszáz alkotás érkezett szerte a Kárpát-medencéből. Az előzsűrik ötvenórányi filmanyag megtekintése után 41 alkotást juttattak a döntőbe, melyeknek teljes vetítési ideje több mint 12 óra.

A versenyre magyar nyelvű kisközösségek, falvak, kisvárosok televíziói és magánszemélyek nevezhettek határon innen és túlról minden olyan 2002 után egyénileg vagy csoportosan készített alkotással, amely a korábbi
filmszemléken nem szerepelt. A filmeket március 12-ig lehetett nevezni négy kategóriában: Krónika (helyi híradó, aktuális közéleti riportműsor, életkép, sport, portré), Korkép (filmtanulmányok a településről, filmszociográfia, jövőkép, elemző dokumentumfilm az ezredforduló helyi valóságáról), Művelődés (hagyományőrzés, értékmentés, helyi szokások helyi öntevékeny együttesek bemutatása), Fikciós műsorok (szórakoztató műsorok, tv-film, tv-játék, kisjátékfilm, kísérleti).

A zsűri elnöke Sára Sándor Kossuth-díjas filmrendező, a Duna TV egykori elnöke volt, tagjai Tanos Miklós operatőr-rendező, Bíró Zoltán irodalomtörténész, Peták István, az MTV kuratóriumi elnökségének tagja, és más neves filmes alkotók. Pintér Attila szerint a szokatlanul sok tagot, összesen 34 főt számláló zsűri az objektivitást szolgálja, hiszen a döntnökök közé igyekeznek valamennyi társadalomtudomány területéről szakértőket beválasztani. A zsűri értékelésében kiemelte, hogy az idei mezőny ugyan jobb volt, mint a tavalyi, a technikai részletekre, mint például a hangminőségre és a hosszúságra, azonban jobban oda kéne figyelniük az alkotóknak. Nagyobb szakmai ellenőrzésre lenne szükség, fontos volna olyan külső kontrollok beiktatására is, mint a lakiteleki szemle szakmai fórumai.

A félmillió forintértékű fődíjat Káldy László Rózsi, Rózsi mi bajod? című filmje nyerte el, míg az ORTT  szintén félmillió forint értékű különdíját Koroknay Károly Szelídvízország című munkája vihette haza. A Magyar Televízió 300 ezer forintos különdíját Váradi Lívia Cigonya című filmje kapta, a közönségdíjat pedig Daczó Katalin  Áldozat című alkotásának ítélték oda. Ezen kívül kiosztottak három darab 250.000 forint értékű kategória-díjat és tíz darab  100.000 forint értékű különdíjat. Ezen kívül a Dunaversitas Egyesület Elnöksége a díjazottak közül a zsűri javaslatára néhány alkotót összesen 2.000.000 forint értékű tanulmányi ösztöndíjban részesített. A szemle után a díjnyertes alkotásokat bemutatja az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Kossuth Klub és az Egri Nyári Filmművészeti Egyetem is.



Címkék

hír , uránia mozi


1-1  /  2

nka emblema 2012