sex hikaye

Kanadai lap a Stern Stúdióról

Korda nyomában

2004. július 26. - filmhu
Kanadai lap a Stern Stúdióról
Egy torontói születésű hölgy és édesapja építik Magyarország egyik új filmstúdióját, írja mai számában a kanadai Nation Post nevű újság. A vállalkozók reményei szerint a stúdió segít majd abban, hogy az ország az európai Hollywood lehessen. A példakép pedig az 1956-ban elhunyt Alexander Korda.

A lap beszámol arról, hogy a gyorsan szűkülő textilpiaccal szembenéző kanadai-magyar Robert és Amy Szabados előtt az a kérdés merült fel, mit kezdjenek Magyarországi gyárüzemükkel. Végül úgy döntöttek, hogy "álmokkal" fognak foglalkozni: a világ bármely professzionális filmkészítői számára szeretnének helyet biztosítani - Steven Spielbergtől David Cronenbergig.

"Tisztában vagyunk azzal, hogy a textilüzlet hanyatlóban van, míg valós lehetőséget látunk a filmiparban", nyilatkozta a 28 éves Amy Szabados a kanadai lapnak.

A cikk elmondja, hogy a Stern Film Studio and Media Centre Pomázon történő őszi megnyitása a legjobb időzítés. Mióta a stúdió ötlete megszületett, két másik beruházás is megrázta a közép-európai médiaviszonyokat, melynek eredményeként Budapest valóban a filmkészítés vezetője lehet a régióban - ha nem az egész kontinensen, teszi hozzá az újság, "virtuális Euro Hollywoodnak" nevezve a felmerülő jövőképet.  

A kanadai beszámoló ugyancsak kitér az idei évben életbe lépett filmtörvényre és az általa (külföldiek részére is) biztosított adókedvezményekre, valamint a kulturális miniszter azon bejelentésére, mely a világ legnagyobb filmstúdiójának felépítéséről szólt - ennek révén híresült el igazán az ország, mint lehetséges filmkészítő központ.

A cikk rámutat, hogy mindkét stúdió terve mögött ott van a legendás Alexander Korda, aki a 20. század elején az első budapesti filmstúdiót megépítette, tagja volt a United Artists-nak, majd Londonban telepedett le, és egymaga nemzetközi magasságokba emelte az brit filmipart. Korda egy régimódi filmes iparmágnás volt és olyan kockázatvállaló, aki gigászi tervekben lelte örömét - merész filmekben, óriási stúdiókban és rosszul sikerült házasságokban. Így nem is meglepő, hogy az etyeki stúdiót építő Demján Sándor és Andy Vajna róla nevezik el épületegyüttesüket. 

A Stern Stúdió indulásában ugyancsak jelentős szerepet játszott az '56-ban elhunyt Korda. Mint a Nation Post írja, Amy Szabados anyai nagyapján keresztül Alexander Korda leszármazottja. Korda testvérei voltak az elsők, akikkel nagyszülei és édesanyja találkozott, amikor '56-ban elmenekültek az országból. "A mozi mindig is része volt a családunknak", állítja Amy Szabados. 

A cikk szerint habár még hónapok vannak hátra a filmstúdió megnyitásáig, a Szabados-család számára ez egy álom megvalósítása lesz. Robertnek és Amy-nek nincsenek kétségeik affelől, hogy a saját maguk által finanszírozott 2 millió dolláros vállalkozás sikeres lesz.  

"A mozi a lányom vérében van", mondja az 56 éves Szabados, aki 1976-ban ment Kanadába és üzleti ügyek miatt a 90-es évek elején tért vissza Magyarországra.  






nka emblema 2012