sex hikaye

Kellemetlen Hős

Bush-nak és Maonak tetszene

2004. szeptember 28. - filmhu
Kellemetlen Hős
A Tigris és sárkány megjelenésével indult trenddel a kínai filmek már nemcsak a művész mozikban sikeresek, hanem a multiplexekben is. E sajátos akciómozik ma már olyan népszerűek, mint Quentin Tarantino filmjei. A műfaj kövekező meghatározó darabja a Hős, amely áttörést hozhat a rendezőnek, Yimou Zhangnak. A Guardian kritikája szerint azonban a hős antihőssé is válhat, azzal, hogy végső üzenete az egyeduralom támogatásaként is értelmezhető.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok

A Hős szereplőit a hong-kongi mozi sztárjaiból válogatták. A történet a Krisztus előtti harmadik században játszódik, amikor a könyörtelen Quin császár elhatározza, hogy erőszakkal egyesíti a hét harcoló királyságot, és békét hoz a világ ezen szögletébe. A film nem az a fajta epikus elbeszélés, mint a Császár és a gyilkos. A Hős inkább elegáns séta a kifutón, mint véres menetelés a történelmi eseményeken keresztül. Zhang mozija gyönyörű természeti képekkel filmezett, stílusos mese, tele izgalommal. A képek a rendező atmoszféra teremtés iránti fogékonyságáról is árulkodnak.

A mese szerint Névtelen megöli a Quin császár legnagyobb ellenségeit: Égboltot, Törött Kardot és Replő Hót. Így lesz hős, amivel eléri, hogy 10 lépésre megközelíthesse az uralkodót. Ekkor Névtelen a császár előtt ülve, közöttük 70 mécsest tartó harcos szobrával, elmondja miként győzte le első ellenfelét, Égboltot.

Névtelen további elbeszéléséről a császár keresztkérdésekkel kideríti, hogy az hazugság. A hős valójában a legveszedelmesebb gyilkos, aki a kedvező pillanatra vár, hogy megölhesse az uralkodót. Az egymást követő flashback jelenetek mesélik el a szereplők különböző verzióit. Minden egyes epizódon egy saját domináns szín uralkodik, amely divatbemutatóhoz vagy egy baletthez teszi hasonlóvá a mozit.

A harcosok kardjai megvillannak, könnyedén repülnek át az égbolton, földet érésük egyfajta Zen-pardoxonként értelmezhető. Azonban a Hős tartózkodik a Tigris és sárkány misztikumától, ami csökkenti a film varázsát és morális erejét. Zhang a filmben kétértelmű a kulturális forradalmat és annak szociális változásait illetően. Úgy tűnik, a rendező erős nacionalista vonalat képvisel, és kijelenti, hogy az embereknek a bizalmukat egy nagy, erős vezetőbe kell helyezniük, aki kész szenvedni a végső rend és béke megteremtéséért. Tehát a Tigris és sárkány erénye nélkül a film kellemetlen melléküzenettel "gazdagodik".

Törött Kard, a filozofikus írómester négy szót ír kardjával a homokba, amivel Névtelent igyekszik segíteni, hogy az helyes döntést hozzon. „Minden a menny alatt”. Nem nehéz alképzelni, hogy ezt az üzenetet könnyen elfogadhatja Sztálin, Mao vagy akár George W. Bush is.





(1) 
Hozzászólások
1-1  /  1
2004. október 28. csütörtök, 01:57#1| torolt felhasznalo
House of Flying Daggers (Kina) 2004.12.10 Usa

Rendezte: Zhang Yimou (HŐS-höz hasonlóan látványos)
Szereplők: Zhang Ziyi,Andy Lau,Takeshi Kaneshiro,Song Dandan

KELETI LEGúJABB FILM (Trailer is):

http://demandy.freeweb.hu/legujabbkeletifilm.htm

nka emblema 2012