sex hikaye

Két magyar filmterv a ScripTeast-en

Új Program a Forgatókönyvírásban

2006. október 12. - filmhu
Két magyar filmterv a ScripTeast-en
Az első alkalommal megrendezésre került ScripTeast egy közép-kelet európai forgatókönyvírók számára indított program. Az első találkozó alkalmával a lengyelországi Sterdyn-ben található Ossolinski Palotában találkoztak a fiatal forgatókönyvírók és a kreatív tanácsadók, köztük olyan nevekkel mint Lynda Myles, aki az Alan Parker rendezte Commitments producere volt, Petr Zelenka, Az élet felhős oldala, Az ördög éve és Magányosok rendezője, valamint Bernd Lichtenberg a Goodbye Lenin forgatókönyvírója. A programban két  magyar alkotó is részt vesz: Krigler Gábor Hátha ez a nap az utolsó és Lovas Balázs Utolér című munkáikkal.

Krigler Gábor tanácskozik Petr Zelenkával
Krigler Gábor szerint a ScripTeast egy nagyon jó lehetőség arra, hogy a legjobbaktól tanuljanak a résztvevők. "Az első perctől az utolsóig nagyon professzi-onális, aminek nagyon örülök." A filmhu szerkesztőjeként is dolgozó Lovas Balázs szerint a ScripTeast jelenleg az egyik legjobb lehetőség a régió fiatal forgatókönyvírói tehetségeinek felkutatására. "Különböző nemzetiségű, elismert szak-emberek véleményezik eltérő nézőpontokból a könyvet, ami nagyon hatékony módja a forgatókönyv fejlesztésének."

Az idei év egyik kiemelkedő eseményeként az Oscar-díjas Tsotsi producere, Peter Fudakowski tartott előadást. A forgatókönyvtől a kész filmig vezető utat rajzolta meg egy Oscar díjas film esetében: a producer, a script editor, a rendező és az értékesítő a filmgyártás különböző szakaszaiban betöltött szerepéről beszélt. "Eleve nehéz jó szkriptet írni, hát még amikor egy univerzális történetet szeretnél létrehozni a nemzetközi közönség számára - ehhez képest a pénzszerzés gyerekjátéknak tűnik. A finanszírozók igenis keresik a jó könyveket, és a ScripTeast-hez hasonló kezdeményezések sokat segítenek ebben."

Enzo Monteleone és Lovas Balázs
A sterdyni személyes találkozó után következik a három hónapos online konzultáció, amelynek során a forgatókönyvírók egy új változat kifejlesz-tésén dolgozhatnak együtt a tanácsadók egyikével. A következő személyes találkozó Berlinben lesz, itt vitatják meg az új változa-tokat. A program zárása a 2007-es Cannes-i Film-fesztiválon lesz, ahol az írók számára nemzetközi producerekkel szerveznek pitch-találkozókat, míg a ScripTeast zsűrije a programban részt-vevő legjobb közép-kelet európai szkript számára megítéli a tízezer eurós Krzysztof Kieślowski díjat.

A ScripTeast egy új lehetőség, amellyel a közép-kelet európai forgatókönyvek versenyképességét szeretnék segíteni. A ScripTeast az Independent Film Foundation szervezésében, az Európai Unió Media Plus Programjának keretében, a Lengyel Filmintézet, a Lengyel Televízió, az Apple Film Production együttmüködésével, az Európai Filmakadémia, az ACE program, valamint Berlin, Cannes és Karlovy Vary nemzetközi fesztiváljainak támogatásával jön létre.



Címkék

hír



nka emblema 2012