sex hikaye

Kettős izlandi siker a Titanicon

Összetett északi siker

2008. április 14. - filmhu
Kettős izlandi siker a Titanicon
Egy thriller, egy koncertfilm és egy romantikus thriller vitte el a pálmát a 15. Titanic Filmfesztiválon. Hétfőn ráadásnap a Toldiban, levetítik a nyertes filmeket!

Összetett északi siker született a 15. Titanic Filmfesztiválon: a 10 ezer euró értékű Hullámtörők díjat az izlandi Vérvonal című film nyerte el, Baltasar Kormákur filmje egy genetikai bűnügy sötét krónikája. A zsűri indoklása szerint az izlandi bűnügyi történet különleges karaktereket vonultat fel, mély nyomot hagyó üzenetet hordoz, nemzeti íz, eredeti megközelítés, valamint karakterisztikus vizualitás jellemzi. Egyszerre ad valós és ironikus képet a mai Izlandi világról - fűzték hozzá. A közönség szintén a gejzírek és Björk országát kedvelte leginkább: a Sigur Rós: Heima (rendező: Dean DeBlois) című turnéfilm lett 4,78-as átlaggal a kedvencük.

Az Országos Diákzsűri fődíjával Ole Bornedal Csak egy szerelmesfilm című rendezését jutalmazták. A diákzsűri szerint az alkotás a különböző műfaji kliséket kreatívan rendezi összhangba, továbbá meglepő és ironikus filmnyelvi megoldásokat tartalmaz.

A különböző műfaji kliséket kreatívan rendezi összhangba

A 15. Titanic Filmfesztivál 11 napja alatt négy helyszínen - az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Örökmozgó Művészmoziban, a Toldi és a Vörösmarty moziban - kilenc szekcióban 65 merész témaválasztású, független produkciót mutattak be.

A Hullámtörők-díjért nyolc film versenyzett, a tízezer eurós fődíj sorsáról nemzetközi zsűri döntött. A testület tagjai Grainne Humphreys, a Jameson Dublin Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, Marek Dobes cseh film- és televíziós rendező, forgatókönyvíró, valamint Mundruczó Kornél, színész, filmrendező voltak. A seregszemlét az idei, Salt Lake City-ben tartott Sundance Filmfesztivál nyitófilmje, Martin McDonagh Erőszakik című krimi-vígjátékának vetítése zárta.

Április 14-én hetfőn, a Toldi moziban a Titanic Filmfesztivál legsikeresebb filmjei újra vetítésre kerülnek. 17:00 órakor a Fesztivál legsikeresebb filmje, az Országos Diákzsűri kedvence, a túlfűtött romantikájú dán thriller a Csak egy szerelmesfilm, 19:00 órakor a Hullámtörők-díj nyertese, a 101 Reykjavík
rendezőjének izlandi krimije, a Vérvonal, 21:00 órakor a Közönségdíjas film a 4,78-as átlaggal legnépszerűbbnek bizonyult Sigur Rós: Heima, a kultikus izlandi poszt-rock zenekarról szóló zenés film kerül vetítésre.



Címkék

hír



nka emblema 2012