sex hikaye

Kiosztották a Kamera-díjat

Böszörményi Zsuzsa, Kai Salminen

2008. június 9. - filmhu
Kiosztották a Kamera-díjat
Böszörményi Zsuzsa és Kai Salminen Hosszú utazás című dokumentumfilmjének ítélte oda a zsűri idén a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesületének Kamera-díját; Balog Gábor Megmaradtak maradéka és Kovács Kristóf Malaccal teljes című alkotása különdíjat nyert. A Kamera-díjat a MADE 2000-ben alapította, azzal a céllal, hogy a hazai filmszemléken induló dokumentumfilmek közül a legjobbat jutalmazza. 2007 óta a díj hivatalos támogatója az Oktatási és Kulturális Minisztérium - adta hírül az MTI.

Az idén egy rendkívül sokszínű mezőnyből, összesen 32 film közül választotta ki a zsűri - Varga Ágota, B. Révész László, Vékás Péter és Nádasy László filmrendező - a díjra legérdemesebbnek tartott alkotást.

A kilencedik Kamera-díjat a zsűri egyhangúlag Böszörményi Zsuzsának és Kai Salminennek ítélte. A 39. Magyar Filmszemle legjobb dokumentumfilmjének járó díjjal is elismert Hosszú utazás alkotói az Oktatási és Kulturális Minisztérium jóvoltából 300.000 forintos pénzjutalmat is kapnak a vándordíjhoz, Haraszty István képzőművész bronzból készült alkotásához.

B. Révész László zsűritag méltató szavai szerint az alkotópáros hihetetlenül finom iróniával mutatta be Szelmenc végletesen abszurd történetét, amelyben a "falu hosszú utazásra indult, úgy, hogy végig egy helyben maradt". Szelmencet ugyanis a második világháború után kettévágták: egyik fele korábban Csehszlovákiához, másik fele a Szovjetunióhoz tartozott, ma pedig Szlovákia, illetve Ukrajna része, és bár egy pár éve már elkészült a helyi határátkelőhely, az ukrán részen élők még mindig csak vízummal látogathatnak el a falu másik felébe.

Az idén a Kamera-díj mellett két különdíjat is odaítéltek. Az Erdélyi János filmrendező által felajánlott pénzjutalmat Balog Gábornak adta a zsűri, a Megmaradtak maradéka című filmjéért. A másik különdíjat - a rendező következő filmjének teljes utómunka kapacitását a MADE Stúdiójában, valamint a Ráday Könyvesház könyvutalványát - Kovács Kristóf nyerte el Malaccal teljes című filmjéért.



Címkék

hír



nka emblema 2012