sex hikaye

Kolorádó Kid: premier, könyv, koncert

Megérkezett a mozikba Vagesz filmje

2010. október 13. - filmhu
Kolorádó Kid: premier, könyv, koncert

Csütörtöktől a mozikban Vágvölgyi B. András első rendezése: a premier alkalmából könyv formában is megjelent a Kolorádó Kid, október 23-án pedig a Vígszínházban mutatják be a filmet.

Csürtökön mutatják be a magyar mozik Vágvölgyi András első rendezését, a Kolorádó Kid-et. Az ‘56-os forradalmat friss és eredeti szemszögből bemutató film a 41. Magyar Filmszemlén elnyerte a legjobb közönségfilmnek járó Moziverzum-díjat (tehát az előzetesben helytelenül mondják, hogy a közönségdíjat nyerte volna a film: az ugyanis a Köntörfalak-é lett), valamint Banovich Tamás kapta a legjobb látványtervezésért járó elismerést. A Kolorádó Kid nehéz, rögös úton készült el: az akkor még A hetedik koporsó című film a forradalom 50. évfordulójára kiírt pályázaton nyert támogatást a Nap utcai fiúk-kal, A Szabadság, szerelem-mel, a Sínjárók-kal, a Mansfeld-del és a Budakeszi srácok-kal együtt, és végül, de nem utolsósorban a szemlés bemutató után végre elért a magyar mozinézőkhöz is.


Vágvölgyi filmje rendhagyó módon ‘59-ben indul, főszereplőjének letartóztatásával, tehát nem klasszikus értelemben vett történelmi film a forradalom eseményeiről, inkább a Kádár-korszakról nyújt átfogó képet: a rendező szavával élve - "kései bevezetés a kádárizmusba". A főszereplő Kreutzer Béla a börtönben kényszerül szembesülni azzal, hogy amibe brahiból belekeveredett '56 őszén, a barátai árulása nyomán 15 év börtön jár. A börtönélmények Eörsi István élményanyagát dolgozzák fel, halála előtt ő volt a Kolorádó Kid első dramaturgja, “az a vidám, krakéler szellem, amit ő képviselt börtönidejében, az benne van a filmben”.


A bemutató alkalmából a Nyitott Könyvműhely gondozásában megjelent könyv formában is a Kolorádó Kid, Vágvölgyi B. András szerző a forgatókönyvet dolgozta át regénnyé. (A Nyitott könyvműhely korábban a Poligamy-t is kiadta könyv formában.) A Kolorádó Kid igencsak összetett film: rengeteg műfaj keveredik benne: a történelmi film a flaszter westernnel és a film noirral, helyenként befigyel a horror is, mindez egy olyan beszélt jassznyelvvel megfűszerezve, amit bizonyára sokan értenek, de a mozibajáró célközönség nagyrésze nem. Nekik lehet segítség a Kolorádó Kid könyvváltozata: a vége ugyanis tartalmaz egy elég hosszú és részletes jassz-szótárt, ahol választ kaphatunk olyan kérdésekre hogy mi az isten az a csehszlovák jézuska, a grasztó, a hesszöl és kerázni a vakert. A szereplőkhöz részletes életrajz tartozik, így a filmből kimaradt részek a helyükre kerülnek, a könyv segítségével teljesebb képet kaphatunk a film által megidézett világról. És természetesen a filmben megjeleníthetetlen fordulatok is szerepet kapnak: a “Lehetne ő is kamikaze” mondat a film nyelvére lefordíthatatlan szójáték, talán Menyhárt Jenő forradalmárnak öltöztetése felel meg neki.


Kolorádó Kid vírusvideó

Október 23-án a Vígszínház is műsorára tűzi a filmet: a Vígmozi első vetítését egy évvel ezelőtt, 2009. október 23-án tartották, akkor Mészáros Márta Utolsó jelentés Annáról című filmjét mutatták be, idén október 23-án 20 órától a Kolorádó Kiddel emlékeznek meg az 56-os forradalomról. A film főszerepét alakító Nagy Zsoltot játssza, akit a Víg közönsége az Othellóból is ismerheti, a közönséget és az alkotókat Eszenyi Enikő köszönti, a vetítést követő koncerten pedig Kiss Tibi, Palya Bea és Bárdos Deák Ágnes énekelnek. A Kortárs Magyarok - Filmhu-Odeon Filmklub műsorán október 25-én vetítjük a filmet: a vetítés után vendégünk lesz Vágvölgyi B. András rendező is.

A filmhez számos vírusvideó készült, amelyben neves közéleti személyek beszélnek a filmről: Kulka János arról beszél, hogy Vagesz az osztálytársa volt gimnáziumban, és ki nem álhatta, Fliegauf Benedek, Kamondi Zoltán, Bárdos Deák Ágnes és Jancsó Miklós tűnődnek a kerázni szó jelentésén.

Korábbi anyagaink a Kolorádó Kidről:

Interjú Vágvölgyi B. Andrással 2006-ban
Forgatási riport 2006-ból
Interjú Vágvölgyi B. Andrással 2010-ben
Kritikánk a filmről





nka emblema 2012