sex hikaye

Közös platformon a producerek

Keményebb, konstruktívabb szövetség

2006. január 16. - filmhu
Közös platformon a producerek
A hazai producerek jelentős részét tömörítő Magyar Producerek Szövetsége december első felében új elnököt választott. Sipos Áron után Kálomista Gábor lett a szervezet vezetője, akit az előttük álló feladatokról kérdeztünk. Kálomista elmondta, hogy az eddigieknél őszintébb, keményebb, de ugyanakkor konstruktívabb módon szeretnének a filmszakma többi szereplőjével párbeszédre lépni.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok

A Magyar Producerek Szövetségének 41 tagja között a játékfilmeseken túl a dokumentum- és a tévéfilmek producerei is szerepelnek, valamint a kisjátékfilmek műfaját is képviselik. Egyik legutóbbi fellépésük a normatív és szelektív támogatások elosztásának nyilvános szakmai vitáján történt novemberben, amikor a producerek által javasolt 70-30%-os arány erős tiltakozást váltott ki a (jelenlévő) rendezők körében.

Kálomista Gábor, aki többek között az Apám beájulna, a Csudafilm, A herceg haladéka és a Csak szex és más semmi című közönségfilmek producereként ismert, a filmhunak elmondta: a producerek és rendezők között generált álvitának véget kell vetni, hiszen nincsen helye közöttük a marakodásnak. Az elosztási aránnyal kapcsolatban Kálomista úgy gondolja, előbb egy kreditrendszert kellene kidolgozni, amely sokféle szempontból (nézőszám, tévés sugárzás, fesztiválszereplés, stb.) irányadó lehet az alkotók – rendezők és producerek - megbízhatóságát illetően. Erre a bázisra alapozva lehetne az arányszámot meghatározni, aminek a producer szerint a 70-30% nagyjából megfelelne, de minimum 50-50%-nak kell lennie.

Az MPSZ legfontosabb feladatának az új elnök azt tartja, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatási rendszerében a produceri szemlélet minél inkább érvényesüljön. Nem az MMK működésébe kívánnak ilyen módon beleszólni, hanem egy közös platformon átlátható, ellenőrizhető rendszer létrejöttéhez szeretnének hozzájárulni.

Másik fontos céljuk a magyar filmek utóéletének biztosítása a hazai mozikban. Kálomista szerint felháborító, hogy a magyar filmek után annyi kulturális járulékot kell fizetni, mint az amerikai alkotások után. Másrészt azt is szeretnék felismertetni, hogy a művészmozik mellett a magyar filmeket játszó multiplexeket is támogatni kellene, hiszen jelenleg a hazai közönség javát begyűjtő multiplex moziknak nem áll érdekében műsoron tartani a magyar filmeket.

Az MPSZ ugyancsak párbeszédet kezdeményezett a másik, hazai producereket tömörítő szervezettel (Független Magyar Producerek Szövetsége). A korábbi gyakorlattal szemben Kálomista Gábor úgy véli, a legfontosabb stratégiai kérdésekben együtt gondolkodva, közös platformon léphetnének fel.



Címkék

hír



nka emblema 2012