sex hikaye

Lux-díj: az Európai Parlament a kultúráért

Támogatni az Európai filmet

2007. október 8. - filmhu
Lux-díj: az Európai Parlament a kultúráért
Az Európai Parlament úgy döntött, létrehozza a fény mértékegységéről Lux-díjnak elnevezett elismerést , amellyel az európai filmgyártást kívánja támogatni. A filmekről döntő grémium magyar tagja Báron György kritikus, a kiinduló tízes listán pedig rajta volt Bollók Csaba Iszka utazása című szemle fődíjas alkotása, de mivel nem román film szegény , az első háromba nem sikerült bejutnia, a hetedik helyre rangsorolták.

A Lux-díj célja, hogy rávilágítson az európai közösség építéséről szóló közös gondolkodásra, és megkönnyítse az unióban az európai filmek terjesztését. A Lux-díjból finanszírozzák majd a győztes film mozikban történő vetítéshez szükséges technikai átalakítását, illetve feliratozását az EU 23 hivatalos nyelvén. (Az eredeti nyelven a halláskárosultaknak szánt feliratos változatot készítik el.)

Az eredeti tízes lista:

- 4 luni, 3 saptamini si 2 zile (4 Months, 3 Weeks and 2 Days)
- Auf der anderen Seite (The Edge of Heaven)
- Belle toujours
- California Dreaming
- Exile Family Movie
- Fräulein
- Import-Export
- Iszka utazása (Iska’s Journey)
- Kalinovski Square
- Kurz davor ist es passiert (It Happened Just Before)

A végül versenyben lévő három film:

Auf der anderen Seite (A másik oldalon), Fatih Akin filmje,
4 luni, 3 saptamini si 2 zile (4 hónap, 3 hét és 2 nap), Cristian Mungiu filmje,
Belle toujours (Mindig szép), Manoel de Oliveira filmje

A filmeket kilencszer vetítik majd 2007. október 1. és 18. között az Európai Parlament brüsszeli épülete közelében, egy 90 férőhelyes moziteremben.

A díj odaítéléséről az EP-képviselők szavazhatnak. A legtöbb voksot begyűjtő filmnek járó Lux-díjat Hans-Gert Pöttering, az  Európai Parlament elnöke adja át Strasbourgban, október 24-én. A nyertes - a soknyelvűség szimbólumaként - egy Bábel tornyát ábrázoló szobrot kap az Európai Parlamenttől.



Címkék

hír



nka emblema 2012