sex hikaye

Madarász István nyerte az AXN filmfesztivált

Irány Hollywood!

2009. március 2. - filmhu
Madarász István nyerte az AXN filmfesztivált
A kétperces Superdigital nyerte a II. AXN Filmfesztivál fődíját, Madarász István utazik Hollywoodba. A fiatal filmesnek nem ez az első sikere: előző kisjátékfilmje, az Előbb-utóbb Valladolidban nyert fődíjat, majd a Daazo-n alig három hónap alatt 175 ezres nézőszámot ért el.
Nézd meg a nyertes filmet!    Fotó: Nevigyánszky Márton
Péntek este a Merlinben osztották ki a II. AXN Filmfesztivál díjait, a Pálfi György és Török Ferenc vezette zsűri értékelte a mezőnyt. "A filmek jelentős részét sötét, nem ritkán depresszív hangulat jellemezte, a munkák többségéből hiányoltuk a humort, ugyanakkor mindegyik alkotóról elmondható, hogy ért a vizualitáshoz és ügyesen használja a filmnyelvet" - vélekedett Török Ferenc a mezőnyről.

Madarász István a fődíjjal a Merlin színpadán
Fotó: Nevigyánszky Márton


A fődíjat a Superdigital című kisfilm nyerte meg: Madarász István alkotása kidolgozottságával és humorával fogta meg a zsűrit. "Elsősorban a film vizualitását találtuk kiemelkedőnek, úgy véltük, hogy ebben a munkában valósult meg legmagasabb szinten a forma és a gondolat találkozása" - mondta el Pálfi György a díjátadót követően a budapesti Merlinben.

Az Előbb-utóbb című kisfilmmel a 37. Szemlén bemutatkozó és nemzetközi sikert is elérő Madarász István jelenleg Loop című első egészestés nagyjátékfilmjére készül, a Superdigital is így készült: a nagyfelbontású digitális Sony F23-as kamerát kellett kipróbálnia. Az eszköz nagy felbontású, mozis vetítésre is alkalmas képet tud digitálisan rögzíteni ill. lehetett vele cinemascope formátumban dolgozni - Madarász filmjének képminősége magasan verte az AXN mezőnyét.

Jelenet a Superdigitalból


A Superdigital egyébként a világszerte népszerű egyperces filmek fesztiváljait célozta volna meg. "Láttam, hogy egy csomó egyperces filmfesztivál van az interneten, és azon gondolkoztam, egyperces filmet kéne csinálni. Egyrészt olcsó, másrészt el lehet küldeni több helyre is. Tehát ilyen szempontból kudarc, hogy két perc lett a film, mert csak egy akart lenni." - mondta a rendező még korábban a Filmszemlén. "Kitaláltam egy öt soros forgatókönyvet. Szeretem az olyan történeteket, ahol megváltozik a világ. Trükkös csattanós történetet szerettem volna, amihez nem kell semmi, csak egy színész és valami kellék." 

A film lényegében a rendező következő Loop című egészestésére való felkészülést is jelenti, amelyben lesznek a mostani rövid műben is látható trükkök, blue box és 3D-s animáció is.
A fiatal filmesnek nem ez az első sikere: előző kisjátékfilmje, az Előbb-utóbb Valladolidban nyert fődíjat, majd a Daazo-ra felkerülve az internetes közönség kedvence lett: alig három hónap alatt 175 ezres nézőszámot ért el, ami egy magyar nagyjátékfilmnek is becsületére válna. A második alkalommal meghirdetett AXN filmfesztivál első helyezettjeként Madarász most egy professzionális Sony HD kamerát, valamint egy hollywoodi utazást nyert.

Az Előbb-utóbb a Daazo-n:

"Lényegesen profibb munkákat láthattunk az idén, mint a legutóbb, ugyanakkor kevés szerzői film készült, az előzsűri által kiválogatott 15 alkotás között a műfaji filmek voltak többségben" - mondta el Pálfi György. A zsűri szerint a fiatal filmesek többségére láthatóan erősen hatottak a reklámfilmek formai megoldásai, ami elsősorban a pályaművek képi világában éreztette hatását.
A második helyezett László József Öngól című filmje lett, a harmadik legjobbnak Badits Ákos Fokhagymaleves című alkotása bizonyult. A közönség Babai István Négy lövés című kisfilmjét találta a legjobb kisfilmnek.

Nézd meg a fődíjas filmet a Daazo-n:


Címkék

hír



nka emblema 2012