sex hikaye

Magyar filmek Szarajevóban

Tíz magyar és Tarr Béla

2006. augusztus 15. - filmhu
Magyar filmek Szarajevóban
Kelet-Európa déli régiójának nagyszabású filmünnepét immáron 12. alkalommal rendezik meg a bosnyák fővárosban augusztus 18 – 26. között. A független film prominens személyiségeit Szarajevóba csábító filmfesztivál az elmúlt években előkelő helyet szerzett magának a nemzetközi filmfesztiválok kalendáriumában. Az idei műsorban tíz magyar film szerepel, valamint a fesztivál retrospektív programját az amerikai Abel Fererrával megosztva Tarr Béla munkásságának szentelik Szarajevóban.

A Szarajevó Szíve Díjért folyó játékfilm versenybe kilenc mű kapott meghívást. Magyarországról Mészáros Péter legújabb filmje, a Kythéra érkezik Szarajevóba. A „szerelem szürke, reménytelen elmúlásáról; egy fiatal pár reklámok, prospektusok, olcsó kvízműsorok és tévés futballmeccsek között megélt mindennapi életéről” szóló film világpremierje a múlt héten volt locarnói filmfesztiválon. Mészáros Péter és a főszereplők, Kovács Kata és Tóth András Ernő személyes részvételével mutatják be a filmet Szarajevóban.

A díjak sorsáról nagy nevekből álló zsűri dönt idén. Az elnöki székben Jasmila Zbanic bosnyák rendezőnő foglal helyet, aki a világhírre a berlini Arany Medvével jutalmazott Grbavica című filmmel tett szert. Wouter Barendrecht a leghíresebb kortárs szerzői filmek nemzetközi értékesítésével foglalkozó Fortissimo Film Sales alapítója, Jan Cvitkovic szlovén filmrendező, Kim Dong-ho a legnagyobb ázsiai filmfesztivál, a pusani seregszemle direktora, valamint a Cannes-i Filmvásár igazgatója Jerome Paillard dönt majd a díjak sorsáról.

A dokumentumfilmek versenyében két magyar film is versenyez. Szirmai Márton Mecsek kincse, valamint Csáki László és Pálfi Szabolcs közös alkotása, az Egerszalók száll ringbe.

A rövidfilmeket illetően 300 nevezés közül választották ki a 16 versenyfilmet. Négy magyar alkotás gazdagítja a mezőnyt: Buvári TamásKivégzés, Sólyom MiklósEbéd, Madarász István Előbb-utóbb, valamint Keményffy Tamás Szerencsés ember című alkotásai.

Az Európai Filmdíjra jelölt rövidfilm válogatásban vetítik Kenyeres Bálint Before Dawn című munkáját, a film tavaly Szarajevóban elnyerte a legjobb rövidfilm díját.

Versenyen kívűl lesz látható Kocsis Ágnes Friss levegő, valamint Pálfi György Taxidermia című alkotása.

Tarr Béla díszvendégként érkezik Szarajevóba, a „Tribute to…” retrospektív programot a világhírű magyar rendező munkásságának szentelik idén. Tarr Béla korábbi alkotásai mellett a világhírt hozó Kárhozat és Sátántangó, a Werckmeister harmóniák és legutóbbi alkotása a Prológus című rövidfilm lesz látható. A Tarr-életmű bemutatása alkalmából a fesztivál közönségének és a sajtó képviselőinek is alkalma lesz találkozni a rendezővel.

A 12. Szarajevói Filmfesztivál CineLink elnevezésű koprodukciós vásárára is kapott meghívást egy magyar projekt: Krigler Gábor és Sebő Ferenc Hátha ez a nap az utolsó címmel készülő filmterve kapott meghívást.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.



Címkék

hír



nka emblema 2012