sex hikaye

Magyar világpremier Kairóban

A hét nyolcadik napja

2006. november 27. - filmhu
Magyar világpremier Kairóban
A 30 éves kairói filmfesztivál versenyprogramjában debütál Elek Judit filmje, A hét nyolcadik napja. A születésnapi fesztiválon Goda Krisztina és Gárdos Péter alkotását is műsorra tűzik - adta hírül a Filmunió.

30 születésnapját ünnepli november 29-vel kezdődően az arab világ egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválja Kairóban. A Közel-Kelet legelső és máig elsőszámú fesztiváljának válogatását három magyar film gazdagítja. Köztük egy világpremier: Elek Judit A hét nyolcadik napja című filmje kapott meghívást a versenyprogramba. 18 alkotással együtt kelhet versenyre a fesztivál díjaiért, melyek sorsáról kilenctagú nemzetközi zsűri dönt, az ítészek munkájában részt vesz Szinetár Miklós rendező.

Elek Judit, a legendás Máriássy-osztály egykori növendékének, munkásságát jól ismeri a nemzetközi közönség, már egyik korai alkotásával, a Meddig él az ember (1967) című dokumentumfilmmel számos külföldi elismerést nyert el, köztük az oberhauseni fődíjat és a zsűri különdíját Locarnóban. Játékfilmjei közül szintén Locarnóban díjazták a nemzetközi filmkritikusok a Majd holnap (1980) című művet; a Tutajosok (1989) című filmje Salernóban és a franciaországi Créteil-ben nyert nagydíjat.

Több év szünet után, most lett kész A hét nyolcadik napja című új játékfilmje, melynek főszereplője a híres lenyel színésznő Maja Komorowska. Komorowskát a nagyközönség Szabó István Budapesti mesék (1976) illetve Zanussi és Wajda filmjeiből ismeri.

A hét nyolcadik napja Szendrőy Hanna, „elvirágzott primadonnáról szól, aki férje halála után a lakásmaffia karmaiba kerül, elveszíti pazar otthonát, hajléktalanként a Keleti pályaudvarra vetődik. Aztán visszatér a lakásába, ahova átmenetileg hajléktalanokat telepített a maffia, és egy véletlen kapcsolat hoz újra reményt az életébe. A tragikomédia a Maja Komorowska alakította főszereplő sorsán keresztül meséli el, hogy néha a legsötétebb megpróbáltatások között sejlik fel egy tisztább és igazabb élet lehetősége, s hogy a szerelem csodája kortalan.”

A film rendezője, forgatókönyvírója és producere, Elek Judit személyesen mutatja be új filmjét Kairóban.

Az egyiptomi filmfesztivál 30. születésnapja alkalmából az elmúlt évek díjnyertes alkotásait is műsorra tűzi. Gárdos Péter 2002-ben fődíjat nyert, Az utolsó blues című filmjét ebből az alkalomból láthatja újra a nagyközönség.

Goda Krisztina Csak szex és más semmi című komédiáját a „Fesztiválok fesztiválja” elnevezésű válogatásban tűzik műsorra a legnagyobb filmszemlék kedvencei között.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.



Címkék

hír



nka emblema 2012