sex hikaye

Magyarok Szarajevóban

Dallas, Johanna, Before Dawn

2005. augusztus 18. - filmhu
Magyarok Szarajevóban
Mint azt a budapesti Filmszemle alkalmával tartott sajtótájékoztatón a Szarajevói Filmfesztivál szervezői bejelentették, Magyarország idén először vesz részt a fesztivál versenyprogramjában. A szomszédos Szarajevóban megrendezett fesztivál 1995-ös alapítása óta a dél-kelet-európai térség előkelő fesztiváljává nőtte ki magát. A tavalyi évben a fesztivál több mint félezer akkreditáltja között olyan sztárok is tiszteletüket tették a bosnyák fővárosban, mint John Malkovich vagy Gerard Depardieu.

A 11. Szarajevói Filmfesztivál új résztvevője, Magyarország a versenyprogramban három filmmel debütál, melyek a 2005-ös fesztiválévad vitathatatlan kedvencei szerte a nagyvilágban. A nemzetközi közönségnek Berlinben bemutatott Pejo Róbert rendezte, Gryllus Dorka és Bogdán Zsolt főszereplésével készült Dallas Pashamende című film és Mundruczó Kornél Cannes-ban felfedezett Johanna című operafilmje a játékfilmek versenyébe kapott meghívást, ahol 11 alkotás kel versenyre. A rövidfilmek tízes mezőnyében Kenyeres Bálint Before Dawn című kisfilmje száll ringbe a fesztivál, valamint a UIP díjáért, melynek nyertese az Európai Filmakadémia rövidfilm díjára való jelölést is elnyeri. A Cannes-ban bemutatott kisfilm Szent Pétervárról és Belo Horizontéból hozott el díjakat a közelmúltban.

A 11. Szarajevói Filmfesztiválon augusztus 19. és 27. között a világhírű magyar animációból is ízelítőt láthat a közönség: Cakó Ferenc számos fesztiváldíjjal elismert Randevúcímű filmjét mutatják be.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.



Címkék

hír



nka emblema 2012