sex hikaye

Másodszor is hódít Nagy Sándor

Luhrmann folytatja az Alexandert

2005. február 23. - filmhu
Másodszor is hódít Nagy Sándor
Baz Luhrmann folytatja filmeposzát, amelyet a legendás hódítóról, Nagy Sándorról forgat – adta hírül a Guardian. A Moulin Rouge rendezője tavaly júliusban átmenetileg felfüggesztette a munkát arra hivatkozva, hogy több időt szeretne a családjával tölteni.

A másik Nagy Sándor - Leonardo DiCaprio
A ScreenDaily értesülése szerint Luhrmann és a producer Dino De Laurentiis visszatértek a blockbuster elkészítéséhez, amelynek főszereplői már 2003 óta ismertek. Nagy Sándort az Oscar-jelölt Leonardo DiCaprio, édesanyját Nicole Kidman alakítja.

A Luhrmann-féle filmváltozat készítését 2004-ben függesztették fel, a rivális Alexander bemutatása miatt, melyet Oliver Stone rendezett, Collin Farrell és Angelina Jolie főszereplésével. Amikor az USA és az Egyesült Királyság mozijaiban bemutatták a Stone készítette filmet a kritikusok többsége keményen támadta azt.

A producer, De Laurentiis az olasz Il Corriere della Serranak adott legutóbbi nyilatkozata szerint „egy évig tart majd a forgatás, és ezzel egy olyan filmet készítünk, amelyre már mindenki nagyon régen vár.” Majd azzal folytatta, hogy Oliver Stone-t nagyon tiszteli, és nem szeretné megbántani. „Stone mozija nem egy jól sikerült darab, és a forgatókönyvben sincs következetesen végigvitt koncepció. Az epikus filmelbeszéléseket nagyon nehéz jól elkészíteni, az Artúr királlyal is éppen ez a probléma.”

A tapasztalatok szerint egyáltalán nem egyszerű megfogni a világhódító makedón uralkodó történetét, ezt a vegyes visszhangot kiváltó Stone-változat is bizonyítja. A kritikusok többségének véleménye szerint Stone produkciója azon bukik el, hogy egyszerre akar túl sok mindent belerakni egyetlen filmbe, de erre a közel háromórás hossz sem elegendő.

Luhrmann és De
Laurentiis -
helyszínkeresés közben
Még az előkészületek idején, 2002 novemberében az Ain’t It Cool News oldalain olvasható interjúban Luhrmann elmondta, hogy miként képzelte el saját hőseposzát. A rendező szintén a hagyományos történetmesélést követve ábrázolná Nagy Sándort, sajátos képi világ és a korábbi filmjeiben is használt formanyelv segítségével.

Az interjúból kiderül, hogy ő sem kerüli el az utazást Nagy Sándor koponyája körül. Míg Stone Alexanderje főként az anya táplálta hatalmas ambícióktól vezérelt hős, addig Luhrmanné egy már halott apának bizonyítani akaró fiút mutat be. „Alexanderben hatalmas belső késztetés van, hogy megszerezze apja elismerését, innen ered a kifelé irányuló komplexus, hogy túl jusson az egész addig ismert világ határain.”

A rendező eljátszott azzal a gondolattal is, hogy az amerikai kultúrát párhuzamba állítja az ókori perzsiaival. Ezt annak alapján teszi, hogy a mai nyugati kultúrában az Egyesült Államoknak van meghatározó szerepe, épp úgy, mint 2500-2400 éve Perzsiának az akkori világban.

Luhrmannt az a gondolat is foglalkoztatta, hogy vajon milyen lehet egy óriási lehetőségeket egyesítő, keleti és nyugati erőket egybefoglaló birodalom.

A forgatás megkezdését, a pontos koncepció kidolgozásán kívül gyakorlati tényezők és lassították, többek között a forgatás közelében 2003-ban végrehajtott terrortámadás. A következő évben családi okok, végül pedig a konkurens változat bemutatása akadályozta a produkció gyors befejezését. Biztosat még nem tudni, arról, hogy mikor mutatják be az új Alexandert. Remélhetőleg  - a produceri nyilatkozattal összhangban - jövőre már a mozikban lesz, és láthatunk végre egy valóban legyőzhetetlen hódítót.






nka emblema 2012