sex hikaye

Megjelent a Metropolis kortárs magyar filmről szóló száma

Kortárs magyar film – Kulturális értelmezések

2012. március 21. - filmhu
Megjelent a Metropolis kortárs magyar filmről szóló száma

A Kortárs magyar film – Kulturális értelmezések című összeállítás a 2000-es évek magyar filmjeit vizsgálja. A középpontban azonban nem az esztétikai elemzés (tehát nem egy korstílusok és irányzatok értelmében vett filmtörténeti periódus) áll, hanem a kulturális és társadalmi összefüggések vizsgálata.

 

 

A kortárs magyar film kulturális megközelítései annak ellenére sem jellemzőek a hazai szakirodalomban, hogy a vonatkozó irányzatok (a feminizmustól a társadalmi nemek kérdéséig, a kritikai kultúrakutatástól a kulturális emlékezet problémájáig, vagy épp a posztkoloniális kritika) már aránylag ismertnek mondhatók itthon is. Az összeállítás azt célozza, hogy ezen elemzői gyakorlatok segítségével értsük újra a kortárs magyar film kérdéseit, kulturális és társadalmi funkcióját.

A lapszámban szereplő szövegek közül a legelső, Varga Balázs tanulmánya a kortárs magyar film legfontosabb kutatási problémáit tekinti át az eddigi szakirodalmi feldolgozásoktól a 2000-es évek magyar filmes trendjein keresztül a nemzeti filmkultúra kereteinek újrafogalmazásáig, illetve a kulturális megközelítések hazai alkalmazásának kérdéséig.

Strausz László írása az emlékezés témáját vizsgálja fiatal magyar rendezők műveiben a generációk viszonya, a migráció és a testiség szempontjai mentén.

Havas Júlia Éva kortárs magyar szerzői filmek nőképét és gender-pozícióit elemzi, Kis Katalin pedig a homoszexualitás megjelenítését vizsgálja kortárs magyar filmekben queer feminista szempontból.

Végül Dánél Mónika Erdélyben, illetve Romániában játszódó magyar filmek (kisebbségi és többségi koprodukciók) posztkoloniális olvasatait nyújtja. Úgy véljük, hogy ez a lapszámunk igen fontos, és korábban a szakirodalomban nem vagy csak elvétve tárgyalt szempontok bemutatásával tud hozzájárulni a kortárs magyar filmről szóló diskurzushoz.


Amennyiben szeretné segíteni a folyóirat szerkesztőinak munkáját, ajánlja fel adója 1 százalékát a lap számára!

A Metropolis 15 éve teszi közzé a filmtudomány itthoni és külföldi eredményeit tematikus összeállításaiban, teret engedve a tehetséges fiatalok számára is. A Metropolis megjelentetését pályázati úton elnyert támogatások teszik lehetővé, ezek mértéke azonban folyamatosan csökken, miközben a lapkiadáshoz szükséges költségek növekednek.

A lapot kiadó Kosztolányi Dezső Kávéház Kulturális Alapítvány adószáma: 18083787-1-42.


Az előfizetés módjáról és még kapható régebbi számainkról bővebb információ a www.metropolis.org.hu oldalon olvasható vagy a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címen kérhető.






nka emblema 2012