sex hikaye

Melletted az Odeon műsorán

Kisfilm a nagyvásznon

2007. május 14. - filmhu
Melletted az Odeon műsorán
Orosz Dénes szemledíjas filmje az Odeon mozi műsorán: május 19-től egy héten át naponta egyszer. A Melletted a 37. Magyar Filmszemle programjában mutatkozott be, az Országos Diákzsűri kisjátékfilmes különdíjával távozott, később pedig elnyerte a Cinefesten a legjobb forgatókönyv díját a film precíz és szellemes párbeszédeiért.
 
 
 
 

Kapitány Iván Kútfejek című filmjének forgatókönyvírója 2006-ban végzős filmművészetisként a párkapcsolatok bizonytalanságáról rendezett kisjátékfilmet: a Melletted-et a 37. Magyar Filmszemlén láthattunk először. A film később elnyerte a Cinefesten a a legjobb forgatókönyv díját precíz és szellemes párbeszédeiért.

Nem látható előre, hova fut ki egy kapcsolat

A Melletted főszereplje András és Kitti, a huszonéves pár. Három éve élnek együtt, kapcsolatukat a Kitti által kidolgozott, speciális szabályrendszer irányítja, aminek a lényege, hogy mindent el kell mondaniuk egymásnak, hogy elkerüljék a más kapcsolatokra jellemző szőnyeg alá söprést. Az esküvőjükre egy hét múlva kerül majd sor: a fiatalok mindennapjait a nagy napra való lázas készülődés teszi ki. Épp azon tanakodnak, hogy milyen nevet adjanak születendő gyermeküknek, amikor Kitti nekiszegezi a kérdést Andrásnak: „Hogy érezted magad tegnap a kurvánál?” András köpni-nyelni nem tud, tagad, de Kitti folytatja: tegnap kihallgatta azt a telefonbeszélgetést, amit András a kurvával folytatott, és amiben megbeszélték a találkát.

"A Melletted a bizonytalanságról szól, hiszen nem látható előre, hova fut ki egy kapcsolat. Még azok is, amelyek hosszabb ideje jól működnek, magukban rejtik az azonnali szétesés lehetőségét. A szexualitás a mozgatórugó, az alap, de ezzel kapcsolatban nem lehet mindig őszinte az ember." - mondta korábban a rendező a filmhunak. "Vannak jótékony hazugságok is, lehet úgy is hazudni, hogy azzal jót tesz az ember. Persze ha huzamosabb ideig nem működik valami, akkor be kell látni, hogy nincs értelme."

A Melletted május 19 - től egy héten át látható az Odeon - Lloyd műsorán, naponta egyszer. A Hollán Ernő utcai mozi nyitott a minőségi magyar rövidfilmekre, nemrégiben Groó Diána Tarka képzelet sorozatát tűzték műsorra.

Orosz Dénes jelenleg első nagyjátékfilmjét, a Poligamy-t készíti elő. Ahogyan arról Herendi Gábor a szemletévében is beszámolt a filmhu olvasóinak producerként beszállt Orosz Dénes Poligamy munkacímmel jegyzett, párkapcsolati viszonyokat feldolgozó filmjébe.

Lehet úgy is hazudni, hogy azzal jót tesz az ember

Melletted jelentette az előtanulmányt a jóval összetettebb Poligamyhoz. „A különleges, szokatlan alapszituáció”-val rendelkező vígjátékról annyit sikerült még megtudni, ami a címből is kikövetkeztethető, hogy „jóval több női szereplő lesz benne, mint férfi”, ugyanakkor „egyfajta rajongó óda a női nemhez”. Orosz Dénes is azon alkotók közé tartozik, akik alapanyagként saját tapasztalataikat használják. „Az ötletek sokszor a párkapcsolataimból pattannak ki, ezek jellegzetességei, csapdái izgatnak.”

"Közönségfilmeket szeretnék írni. Úgy gondolom, hogy egy jó filmhez kell egy izgalmas felszíni történet, ami magával viszi a nézőt, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy felszínes lenne.  Egy ilyen történetbe csomagolva sokkal jobban átjön a mondandó annál, mint ha minden egyes pillanatban ezt sulykonánk. A szimbólum benned születik, nem szerencsés, ha meg van mondva, hogy mit gondolj. Jobb, ha észre sem veszi a néző, mi történik benne. Ezért választottam ezt a könnyedebb formát."





nka emblema 2012