sex hikaye

Mozikban a Lassú Tükör

Dadaista kampány

2008. április 11. - filmhu
Mozikban a Lassú Tükör
A 38. Magyar Filmszemle oklevéllel is elismert kísérleti filmje, Igor és Ivan Buharov Lassú Tükör című alkotása végre a mozikban is látható lesz. A filmhez forgalmazót találni nem sikerült, így a Lassú Tükör magyar mozikba juttatását a gyártó Álomvadász Kft. végzi majd el.

A 38. Magyar Filmszemle oklevéllel is elismert kísérleti filmje, Igor és Ivan Buharov Lassú Tükör című alkotása végre a mozikban is látható lesz. Szilágyi Kornél és Hevesi Nándor filmográfiájában a Lassú tükör a harmadik nagyjátékfilm: az első egész estés mozijuk A program volt az 1997-ben, ezt követte a Másik ember iránti féltés diadala 2000-ben. 2002-ben Hotel Tubu című kisfilmjük is moziforgalmazásra került, Aki Kaurismaki A múlt nélküli ember című filmjét kísérte a mozikban.

Egyéni és kísérletező módon juttatja el magát és hírét a közönséghez

A Lassú Tükörhöz forgalmazót találni nem sikerült, így a Lassú Tükör magyar mozikba juttatását a gyártó Álomvadász Kft. végzi majd el. Durst György producer a filmhunak elmondta, hogy a különös, álomtematikájú film egyéves késésének több oka van. Egyrészt meg kellett várni, míg a produkció sorra bekopog a kiemelt fesztiválokra, mert az azokon való megjelenés előnyt jelenthetett volna a film állami támogatásában. Nemrég, a dublini fesztivállal zárult a film számára nem túl sikeresen telő fesztiválszezon, igaz, cannes-i szereplését (más filmekkel egyetemben) a balul sikerült miniszteri kampány akadályozta meg, és sok más helyütt is épp csak nem lett beválogatva.

Másrészt mai magyar filmek látogatottsága rendre alulmúlja az elvárásokat, általában alig párszáz néző kíváncsi a bemutató hetében a hazai filmekre, és a Lassú Tükör semmihez sem hasonlítható világa nem éppen a könnyen emészthető alkotások közé sorolja Buharovék filmjét.

Igor és Ivan Buharov a Lassú tükör forgatásán

A Mozgókép Közalapítvány a magyar filmek terjesztésére biztosít egy keretösszeget: az Álomvadász Kft. a legkisebb, 2-3 kópiás kategóriában indult, ehhez ugyanis csak 3000 nézőt kell teljesíteni. A hárommillió forintos támogatás felét a többi pályázóhoz hasonlóan előre megkapta a produkció, ez azért is volt fontos, mert a költséges 35 mm-es felnagyítás elvi kérdés volt az alkotók számára.

A két elkészült kópia mellett reklámra már csak nagyon korlátozott anyagi lehetőségek maradnak. Kreatív energiák terén azonban nem kell félteni a 40 Labor néven is alkotó csoportot: a Lassú Tükör stílusosan egyéni és kísérletező módon próbálja majd magát és hírét a közönséghez eljuttatni. Durst szerint ha a film el tud jutni a művészfilmek közönségéhez, már elérték a céljukat, ő a maga részéről barátait fogja meglepni a Lassú Tükörrel a film bemutatójának napján, április 24-én.  A filmet elsőként Győrben, Szegedben, ill. a budapesti Művész moziban fogják vetíteni, majd turnéra indulnak a kópiák.

A film plakátja
A film előzetese
Egy részlet a filmből
Interjú a rendezők egyikével



Címkék

hír



nka emblema 2012