sex hikaye

Mundruczó filmje döntős a Lux-díj versenyében

23 nyelvű kópia a díj

2008. június 20. - filmhu
Mundruczó filmje döntős a Lux-díj versenyében
Mundruczó Kornél Cannes-i díjas filmje, a Delta bekerült az Európai Parlament (EP) Lux-díjáért folyó versenyben a legjobb három közé - jelentette be szerdán az EP. A Deltának egy cseh és egy belga versenytársa akadt: a  Obcan Havel (Havel, a polgár) és a Le silence de Lorna (Lorna hallgatása). Döntés október 22-én.

Két versenytársa az Obcan Havel (Havel, a polgár) című cseh és a Le silence de Lorna (Lorna hallgatása) című belga-brit-francia-olasz alkotás. Az előbbinek Miroslav Janek és Pavel Koutecky az alkotója, az utóbbi film pedig a Dardenne testvérpár - Jean-Pierre és Luc Dardenne - műve. A Lux-díj idei győztesének október 22-én adják át a díjat, miután szeptember-októberben az Európai Parlament tagjai megtekintették, és szavaztak róla.

Az Európai Parlament tavaly ítélte oda először a Lux-díjat, amelyért a kiírás szerint olyan alkotások versenghetnek, amelyek az európaiság, illetve a kulturális sokarcúság, az európai értékrend, illetve az "Európa-építéssel" járó viták témáját boncolgatják valamilyen fomában.

2007-ben a németországi születésű török rendező, Fatih Akin alkotása, az A másik oldalon (Auf der anderen Seite) című film lett Lux-díjas. Tavaly magyar részről Bollók Csaba Iszka utazása című filmje került be az első tízbe.

A mintegy 87 ezer eurós díj mellet a nyertes film feliratos változatát elkészítik az unió mind a 23 hivatalos nyelvén, és minden tagországnak legyártanak egy-egy 35 mm-es kópiát.



Címkék

hír



nka emblema 2012