sex hikaye

Nemzetközi díj Jankura Péternek

A Közvetítő fényképezéséért

2006. október 25. - filmhu
Nemzetközi díj Jankura Péternek
A montenegrói Barban október 16-19. között megrendezett Nemzetközi Televíziós Fesztiválon a Legjobb operatőr díját nyerte el - a Montenegró, Szerbia, Kanada, Ukrajna és Németország filmszakembereiből álló nemzetközi zsűritől - Jankura Péter, A Közvetítő című koprodukcióban készült, az MTV által nevezett versenyfilm fényképezéséért. 19 ország 93 műsorral vett részt a megmérettetésben, ebből 64 dokumentumfilm, 21 tv-film és 8 ökológiai kategóriában.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok

Petényi Katalin és Kabay Barna dokumentumfilmje

A lírai dokumentumfilm a több mint ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság egyedülálló, a világot egységben látó, a személyiség kibontakozását segítő, humánumot szolgáló szemléletét mutatja be. Elvezeti a nézőt az évezredes falak közé és feltárja a szerzetesek cselekvésben megvalósuló, a múlt hagyományaiból táplálkozó, de a mai megváltozott polarizált világhoz alkalmazkodó életfilozófiáját - a szellem és kultúra termékenyítő erejét. A dialógus nevében megbékélést hirdet emberek, népek, vallások között.

A film központi alakja a karizmatikus Dr. Várszegi Asztrik, aki teljes személyiségével és tevékenységével a kereszténység megújulását szolgálja. A főapátnak valóban küldetése van: emberek, vallások, eszmék között közvetít fáradhatatlanul. A személyes szabadság nevében, dialógusban áll hivőkkel és szabad gondolkodókkal, párbeszédet folytat életről, halálról, morális értékekről, a közös emberi jövő lehetőségeiről. Kezdeményezéseivel gyakran ellenállásba, értetlenségbe ütközik.

A költői képsorok nemcsak a szerzetesek elhivatottságát, a spirituális és hétköznapi cselekvés harmóniáját mutatják be a tanító-nevelőmunkától a gyógynövénytermesztésig, a szőlőskertek telepítésétől a bortermelésig, de felelevenítik azokat a történelmi jelentőségű találkozásokat, amelyek az egymástól különböző, egymástól elszakadt vallások – a protestánsok, ortodoxok, zsidók közeledését, megbékélését szolgálják.

Nemcsak a Szent Márton hegyére épült ezeréves kolostor szellemiségét, hétköznapjait és ünnepeit ismerhetjük meg, hanem testvérkolostoraiknak, a Tihanyi Apátságnak és a bakonybéli Szent Mauriciusz Monostornak az életét is.

A film hangsúlyozza Pannonhalma szellemi kisugárzását a harmadik évezred kezdetén. Ahogy ezer évvel ezelőtt az első bencés szerzeteseknek fontos szerepük volt az európai államok kialakulásában, a pannonhalmi rend tagjai most az új Európa születését segítik. Nemzetközi kapcsolataik, Asztrik főapát látogatásai a breznovi, salzburgi, michaelbeurni kolostorokban jelzik, hogy a megújulás, amelyre napjainkban nagy szükség van, csak közös összefogással lehetséges.

A film gondolatiságát erőteljes vizuális világ, dinamikus, költői képsorok, különös, olykor transzcendens dimenziókat érintő fényhatások közvetítik. Légi felvételek, szuperközelik a pannon tájról, levendulamezőkről, szőlőskertekről, a Balaton vizéről, a Bakony völgyéről. Montázsok a mikro- és makrokozmosz harmóniájáról. Szent Márton hegye, Tihany, Bakonybél tavaszi virágzásban, őszi lombhullatásban, téli hóesésben. Kövek, korpuszok, gyertyák fénye, gregorián liturgia a pannonhalmi bazilikában, osztrák és bajor kolostorokban. Passzázsok a szerzetesekkel folyosókon, a kerengőben, közösségben, magányosan, tanítványok között.

A dokumentumfilm, amely az emberi felelősséget, a párbeszéd fontosságát, a „másság” tiszteletét, a megbékélést hangsúlyozza, eszmeiségével támaszt kíván adni a hívőknek és az útkeresőknek.

Operatőr: Jankura Péter. Hang: Réka és Klaus Wendt. Konzultáns: Várszegi Asztrik. Rendező: Petényi Katalin, Kabay Barna. Producer: Kabay Barna, Gyöngyössy Bence



Címkék

hír



nka emblema 2012