sex hikaye

Nemzetközi terepen a magyar filmek

Németország, Texas, Szlovénia

2007. november 6. - filmhu
Nemzetközi terepen a magyar filmek
Magyar alkotásokkal kezdődik nemzetközi filmfesztivál Cottbusban, Fort Worth-ben, Leeuwardenben, Ljubljanában és Mar del Platán - adta hírül a Magyar Filmunió.

A Berlin és Drezda között, az egykori NDK-területén fekvő Cottbusban november 6-tól ismét a hetedik művészeté a főszerep: kezdődik a filmfesztivál. Az 1991-ben alapított szemle az első olyan rendezvények egyike, amelyek Európa keleti felé fordították tekintetüket.A cottbusi filmfesztivál játékfilm versenyébe Szász János Ópium című rendezése, a rövidfilm mezőnybe Nagy Dénes Együtt címen készített vizsgafilmje kapott meghívást. Mindkét válogatásban mindössze 10 alkotás kel versenyre.

A Spektrum elnevezésű programban lesz látható Fliegauf Benedek legutóbbi műve, a Tejút. A nemzeti sikereket felvonultató összeállításban Rohonyi Gábor Filmszemle-közönségdíjas Konyec című rendezését mutatják be. A magyar koprodukcióban készült A csapda című Srdan Golubovic dráma a különprogramban lesz látható - tudtuk meg a Filmuniótól. A fesztiválhoz kapcsolódó koprodukciós fórum esettanulmánya Mundruczó Kornél Delta című új filmje lesz. A szakmai programon részt vesz a jelentős külföldi elismertségnek örvendő fiatal magyar rendező és alkotótársa, Petrányi Viktória producer.

Elsőízben rendeznek nemzetközi seregszemlét a texasi Fort Worth-ben. A független filmművészet népszerűsítésére alapított Lone Star filmfesztiválon három magyar film lesz látható. Antal Nimród Kontrollja, Pálfi György Taxidermia és Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című mozijai képviselik a magyar filmművészetet Amerikában.

A hollandia Friesland tartomány fővárosában, Leeuwardenben 29. alkalommal kezdődik a Noordelijk Filmfesztivál november 7-én. Kocsis Ágnes fesztivál- és kritikuskedvenc diplomafilmje, a Friss levegő indul a versenyprogramban a Matad’or díjért. Kocsis Ágnes első játékfilmje ezután Szlovénia legnagyobb nemzetközi filmfesztiválján lesz látható Ljubljanában. A szlovén főváros filmszemléjére Tarr Béla A londoni férfi című művét és Srdan Golubovic A csapda című magyar részvételű koprodukcióját is meghívták. A ljubljanai filmfesztivál rövidfilm válogatásába Szirmai Márton Szalontüdő cím munkája kapott meghívást.

Az Atlanti-óceán argentin partján fekvő Mar del Plata városában megrendezett fesztiválon Kékesi Attila A forradalom arca című dokumentumfilmjét vetítik. A november 2-án kezdődött MARFICI Argentína nagyszabású független filmeknek szentelt rendezvénye.

Bővebb információ a Filmunió honlapján.



Címkék

hír



nka emblema 2012