sex hikaye

Nőuralom a Golden Globe-on

Chicago és Az órák a csúcson

2003. január 20. - filmhu
Kidman és NicholsonA legjobb drámaszínészek A Chicago című musical és Az órák (The Hours) című dráma vitték el a legfontosabb díjakat hétfő hajnalban a Golden Globe díjkiosztón. A legjobb rendezőnek Martin Scorsese bizonyult, míg Jack Nicholson drámaszínészi díja jelzi: ismét a csúcson jár. A televíziós kategóriákban viszont úgy tűnik, hogy megtörtént generációváltás a sorozatok közt.
Nicole Kidman kiál(l)t a nőkért
Magyar idő szerint hétfő reggel, helyi időben vasárnap este immár 60-ik alkalommal adták át a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók díját, a Golden Globe-ot. Az Oscar-meteorológia legjobb 93 jósának a döntése azt mutatja: Az óráknak és a Chicagónak áll az aranyszobor márciusban.

Mozgóképek - Nőuralom

Idén az erős női karaktereket felvonultató mozik vonzották magukhoz a két legrangosabb Arany Glóbuszt. Míg a legjobb filmdrámának Az órák (The Hours) bizonyult, addig a musical/vígjátéki kategóriában a Chicago lett a legjobb film. Természetesen ezek a alkotások vitték el a női főszerepek díjait is.

"Azt mondom az íróknak, csak írjanak a nőknek, mert nagyon érdekesek vagyunk" - kiáltotta világgá Nicole Kidman a földgömbbel a kezében, - "és a rendezőknek: adjanak nekünk esélyt, hogy bonyolult, gazdag karaktereket játszhassunk."

A három idősíkon három női sorsot futtató The Hours-ban Virginia Woolfot alakító Kidman immár harmadszor nyert. A tavalyi Moulin Rouge-beli musical-szereplése után idén a drámai kategóriában bizonyult a legjobbnak, ahol egyszer már elhozott egy Glóbuszt 1996-ban a Majd megdöglik értével.

A Chicago nyertesei
Renée Zellweger és Richard Gere
Az idei év nagy musical dobása, a Chicago már 8 jelölésével is vezetett, amiből 3-at Glóbuszra is váltott - így az este "legaranyosabb" filmjévé lett. A musical/vígjáték kategóriában a legjobb film díja mellett Renée Zellweger a női színész, míg Richard Gere a férfi színészek közt került a csúcsra.

Azért nem hiányoznak a megkapó férfikarakterek sem 2003-ban - ezt Jack Nicholson díja jelzi a drámai színész kategóriában. A 66 éves Jack másodvirágzását éli, miután vibrálóan őrült alakításaival két évtized alatt minden elképzelhető díjat elvitt (nem is egyszer), a harmadik évezredben visszafogott, minimalista szerepekbe bújik - s ezt a kritikusok Az ígéret megszállottjának szóbeli méltatása után az About Schmidtben immár díjakkal is elismerik. Sőt, Schmidt alakját olyannyira kidolgozottnak találták, hogy a legjobb forgatókönyvnek is Alexander Payne rendező és Jim Taylor szkriptjét választották.

7 éves korom óta vártam...
Martin Scorsese, a legjobb rendező
A rendezők közt is egy nagy öreget emeltek ki. Martin Scorsese elmondása szerint, először 7 éves korában hallott New York bandáiról, s negyven-egynéhány év kellett ahhoz, hogy a legendákból filmet is kovácsoljon, és hazavigyen egy Golden Globe-ot. A Gangs of New York más szempontból is a legjobban muzsikált: az ír U2-t a film betétdaláért díjazták, míg az eredeti filmzenék közt Elliot Goldenthal, a Fridában nyújtott teljesítményét jutalmazták.

A külföldi kritikusok áldó tekintete nem siklott el az év egyik legérdekesebb vállalkozása fölött sem. Spike Jonze és Charlie Kaufman másodmunkája, az adaptáció adaptációjának az Adaptációja úgy látszik nem zavarta össze annyira a színészeiket, hogy a férfi és női mellékszereplő kategóriákban Chris Cooper és Meryl Streep ne gyűjtsék be a díjakat.

A kasszák nyertesei a Golden Globe veszteseinek bizonyultak: A Gyűrűk Ura - A két torony és a Bazi nagy görög lagzi egyetlen földgömböt sem kapott, nem úgy Pedró Almodóvar, akinek a Beszélj hozzá! című utolsója a legjobb külföldi filmnek ítéltetett, míg Gene Hackmant életművének elismeréseként Cecil B. DeMille Díjjal jutalmazták.

Televízió - SurPrize!

The Shield - Michael Chilkiss
A tévés kategóriákban bekövetkezett a generációváltás, a favoritoknak nem állt a pálya - a két legfontosabb díjat még viszonylag ismeretlen, újszülött sorozatok happolták el sokéves patinájú, Golden Globe-ban már gazdag társaik elől. A legjobb TV-drámák közt az L.A. korrupt zsarui közt kutató The Shield (A védelem) olyan neveket utasított maga mögé, mint a Maffiózók és Az elnök emberei.

Ugyanezt a vígjátéki kategóriában az HBO fanyar sitcomja, a Curb Your Enthusiasm (Fékezd a rajongásod!) tette meg a Jóbarátokkal, a Szex és New Yorkkal és a Simpson családdal. A Curbben az az őszinteség ragadhatta meg a külföldi újságírókat, mellyel az egykori Seinfeld-író, Larry David  rendező-íróként nemcsak magánéleti bugyrait ömleszti a közönségre, de még ő is alakítja sajátmagát.

Larry David lelki kukája
A Shield főhőse, Michael Chilkiss a drámai színészek közt az Emmy győzelme után itt is a legjobbnak bizonyult, de az alakítások terén azért nem voltak szűkmarkúak a nagy sorozatokkal sem: Edie Falco a Maffiózókból lett a legjobb drámai színésznő, míg Jennifer Aniston a Jóbarátokkal került a csúcsra a vígjátéki színésznők közt, ugyanitt a férfiaknál Tony Shalboub nyert a Monkban nyújtott alakításával. Az HBO sorozatai adták a legjobb mellékszerepeket is: Kim Catrrallnek  a Szex és New Yorkban és Donald Sutherlandnek a Path to Warban.

A tévéfilmek és minisorozatok közt ismét csak egy HBO produkció jutott a csúcsra. A The Gathering Storm nemcsak a legjobb film lett kategóriájában, de Albert Finney-vel a férfialakítás díját is elvitte, míg ugyanez Uma Thurmannek sikerült a Hysterical Blindness című újabb HBO-alkotásban.

Címkék

hír



nka emblema 2012