sex hikaye

Nyócker Amerikában, Egill Izlandon

Nyóckerből Izlandra

2007. október 9. - filmhu
Nyócker Amerikában, Egill Izlandon

Gauder Áron a Nyócker belterjes mikrovilága után a széles horizontok, zord, kietlen, északi tájak felé kalauzolja a nézőt most készülő, egészestés animációs filmjében. Miközben a Bush-t gúnyoló Nyócker számtalan fesztiválsiker után Észak-Amerikát készül kelet-európai South Park-ként meghódítani, az Egill-projekt újabb és újabb támogatókat szerez - olvashatjuk a Film New Europe-on.

A Nyócker, Gauder Áron első gyereke három év elteltével sem veszített lendületéből. 2005 legjobb európai animációs filmjét számos fesztiválon, így több észak-amerikai fesztiválon is sikerrel vetítették. Az Amerikában kelet-európai South Park-ként reklámozott Nyóckert Toronto, Seattle és Philadelphia fesztiválközönsége már megismerhette. Most pedig a montreáli Atopia Distribution függetlenfilmes produkciós és forgalmazó cég jóvoltából még több amerikai és kanadai mozilátogató számára válhat világossá egy elképzelt, de korántsem elképzelhetetlen Bush-baki, a Budapest-Bukarest elszólás következménye.

A provokatív és szokványostól eltérő, újító szellemű filmekkel foglalkozó Atopia Distribution szerezte meg a Nyócker észak-amerikai forgalmazási jogait a magyar jogtulajdonostól, a Szimplafilmtől.

Az amerikai forgalmazás pikantériája, hogy a pesti gettótól az elnöki szobáig ívelő történet Bush külpolitikáját sem kíméli; Gauderék a film végkimenetelét az USA elnökétől megszokott tévedésre hegyezik ki. Az itthon is nagy sikert elért egészestés animációt az Atopia október folyamán kezdi forgalmazni Kanadában és Amerikában. A főként nagyvárosokra kiterjedő vetítéssorozat a decemberi DVD-megjelenést előzi meg.

A Nyócker verte hullámok még el sem csitultak, de az alkotók már más vizeken hajóznak. Az új projekt egy poétalelkű viking hős, Egill alakját formálja meg, méghozzá egy különleges 3D-s technika, a Gauderék által kifejlesztett báb-motion capture segítségével. Egill legendája a legismertebb és legkedveltebb izlandi monda, ennek ellenére sosem készült belőle említésre érdemes adaptáció. Nem meglepő tehát, ha az izlandi 3D-animációs stúdió, aCAOZ rögtön fantáziát látott a filmtervben, és koproducerként részt vállalt az Egill megvalósításában.

Az izlandi közszolgálati televízió éppily lelkesen csapott le a helyi sugárzási jogokra, az izlandi filmalap (The Icelandic Film Centre) pedig anyagilag is támogatja a projektet. Az izlandi filmalaptól érkező pénzt - éppúgy, mint hazánkban - helyben, az országon belül kell felhasználni,ezért az izlandi animációs stúdióra is komoly feladatok várnak.

Az Egill filmtervet a Magyar Mozgókép Közalapítvány 20 millió forinttal (80000 euróval) támogatja. Emellett a kanadai koproducerek, Jim Goddal és Paul Lenart 10000 USA dollárt (kb. 1750000 forint) nyertek egy báb-motion capture technikával készülő produkcióra (Giantland), amit az Egill már elkészült részleteivel illusztráltak, így a megállapodás szerint az elnyert összeget a két film közösen használja föl.

A lelkes izlandi fogadtatást pedig mi sem példázza jobban, minthogy a tervek szerint az Egill lesz a 2009-es rejkjaviki filmfesztivál (The Reykjavik Film Festival) nyitófilmje.



Címkék

hír



nka emblema 2012