sex hikaye

Oscar-esélyes az Új Eldorádó

5 ezer DVD Verespatakért

2005. szeptember 26. - filmhu
1-1  /  2
Oscar-esélyes az Új Eldorádó
A Nemzetközi Dokumentumfilmes Szövetség díjára jelölt 13 alkotás közé beválasztották Kocsis Tibor Új Eldorádóját is. Ez a díjazás áll a legközelebb a doku-Oscarhoz, a tavalyi nyertes is a jelöltek közül került ki. A rendező az esélyekről, valamint a film DVD-kiadásáról mesélt a filmhunak.

2004-ben az Új Eldorádót Los Angelesben, a Magyar Filmhéten mutatták be ahol a Nemzetközi Dokumentumfilmes Szövetség (IDA) egyik vezetője, Sandra Ruch is részt vett a vetítésen. A tőle kapott bíztató kritika után Kocsis Tibor elindította a filmet az IDA-Awardsért és az Oscarért folyó versenyben is. A több száz jelentkező közül végül két kategóriában is jelölték az IDA-díjaira a magyar alkotást. Az egészestés dokumentumfilmek mellett a Pare Lorentz költőről és dokumentumfilmesről elnevezett díjért is ringbe szállhat. Ezt a díjat a természeti környezettel és a szociális érzékenységgel magas szakmai szinten foglalkozó dokumentumfilmek kaphatják, idén 9 jelölt a várományosa.

El lehet jutni az Oscar kapujába

Kocsis Tibor Verespatak fölött
Az Oscar-esélyek a rendező szerint is bizonytalanok, de az tény, hogy az Új Eldorádó a benevezett filmek között van, és teljesítette az ehhez szükséges feltételeket. Például Los Angelesben egy hétre ki kellett bérelni egy mozit, ugyanis az Oscar-nevezéshez hét egymás utáni napon át kellett vetíteni a filmet az ország valamely mozijában. Már az is nagy eredmény, hogy bebizonyosodott, egy magyar dokumentumfilm is eljuthat az Oscar-nevezésig, mondja Kocsis, hozzátéve, hogy ennek összes költségei kb. félmillió forintra rúgnak. A Filmunió és Környezetvédelmi Minisztérium segítségével azonban sikerült előteremteni a szükséges anyagi hátteret. Utoljára a magyar dokumentumfilmek közül 2003-ban Almási Tamás Sejtjeink című filmje jutott az Oscar-díj közelébe.

Az Új Eldorádó a hazai mozikban is jól teljesített, több mint 20 ezren látták, amire az utóbbi időben magyar dokumentumfilm esetében nem volt példa. Kocsis úgy látja, megéri küzdeni a magyar dokumentumfilmeseknek, hogy alkotásaik mozikba kerüljenek. Ráadásul a mozikban vetített magyar filmkópia mellett az Oscar nevezés egyik feltételeként egy angol nyelvű 35mm-es kópiára is szükség volt. A rendező szerint idehaza sokan nem merik elhinni, hogy érdemes komoly munkát fektetni a film utóéletébe, a website létrehozásába, a PR-ba. Közben pedig a jó dokumentumfilmekre a mozinézők kíváncsiak, persze ha tudnak róla egyáltalán. Ezt több moziban vetített dokumentumfilm is bizonyította, pl.: Fahrenheit 911, Super Size Me és legújabban a Gyilkos labda.

Az Új Eldorádó eddig 13 díjat kapott különféle fesztiválokon, köztük több fődíjat is. Legközelebb október 15-én a londoni Across the Border fesztiválon vetítik, ahová a rendezőt előadást tartani is meghívták. Majd Oxfordban, az OXDox fesztiválon vesz részt a film. Nagy-Britannia a tizennegyedik ország lesz, ahol bemutatják az Új Eldorádót.

Magyar dokumentumfilm DVD-n

Várhatóan október végén, 1 évvel a mozibemutató után, 5 ezer példányban DVD-n is kiadják az Új Eldorádót. A magyar, román, angol, német és francia felirattal forgalomba kerülő lemezen extraként több rövidfilm is kiegészíti a romániai Verespatakra tervezett aranybányáról szóló filmet.

Az Új Eldorádó második részének már el is kezdték
a forgatását
Az Időzített bombák című 32 perces alkotás a Tisza vízgyűjtőjének veszélyforrásait mutatja be. A tényeken alapuló, sokkoló felsorolás az Új Eldorádóhoz kínál ismeretterjesztő hátteret; miként a DVD-n szereplő két másik, 5-6 perces rövidfilm is (Meddőhányók, Verespataki denevérek). Az elsősorban az iskolásokat megcélzó háttéranyaghoz audiokommentár is tartozik, valamint a filmből kimaradt jeleneteket és a második rész előzetesét is tartalmazza a lemez. Ehhez társul egy DVD-ROM-tár, melyen a filmben szereplő fogalmak magyarázata szerepel majd.

A DVD kiadást a Fővárosi Vízművek és az NKA támogatta, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium segítségével pedig ezer példányt ingyenesen juttatnak el iskolákba. 

Miként a mozijegyeknél is, a DVD bevételének 10%-át a verespataki Alburnus Maior Egyesületnek ajánlják fel. A jegybevételből nemrégiben kb. 4 ezer eurót adtak át a Verespatakért küzdő az egyesületnek.

Emellett a Zöld Művek Alapítvány egy országos középiskolai vetélkedőt is szervez - a kiskunfélegyházi Kelemen József "Egy nap Verespatakért" című kezdeményezésének nyomán. A verespataki helyzet és a Kárpát-medence ökológiai biztonsága lesz a fő téma: írásokkal, fotókkal, képzőművészeti alkotásokkal lehet pályázni a díjakért. A nyertesek pedig egy verespataki kiránduláson is részt vehetnek.

Végigkövetni Verespatak sorsát

Az Új Eldorádó második részének már el is kezdték a forgatását, meséli Kocsis, a verespataki Széna Fesztiválon, ahol vagy nyolcezren demonstráltak a bányaterv ellen. A filmterv már kapott támogatást az ORTT-től, és most várják a MEDIA Program pályázati döntését.

2006 fontos év lesz Verespatak történetében, állítja a rendező. A cég hatástanulmánya, majd a román kormány döntése is ekkorra várható. Akár lesz bánya, akár nem, a verespataki emberek sorsát Kocsis Tibor új dokumentumfilmje biztosan megörökíti majd.



Címkék

hír


1-1  /  2

nka emblema 2012