sex hikaye

Oscar-gála: Taroltak a Coen-fivérek

A Nem vénnek való vidék a nyerő

2008. február 25. - filmhu
Oscar-gála: Taroltak a Coen-fivérek
A hollywoodi filmipar csúcseseménye, a 80. Oscar Gála elkezdődött a Kodak Színházban. A szakma krémjét felvonultató mega-show házigazdája immár második alkalommal Jon Stewart műsorvezető lesz, a díjakat olyan sztárok adják át, mint George Clooney, Tom Hanks, Cameron Diaz és Nicole Kidman. A magyar nézők hétfőn hajnali 2-től követhetik az eseményeket az RTL Klubon, a Pro7 eredeti nyelven közvetíti a gálát.

Az első díjat a Juno-ban remeklő Jennifer Garner adja át a legjobb kosztüm kategóriában Alexandra Byrne-nek az Elizabeth: Az Aranykor korhű jelmezeiért. A tervezőnőt előzőleg háromszor jelölték, az előző Elizabethért, a Hamletért és az Én, Pán Péterért.

Nem spórolnak a sztárokkal, a Michael Clayton címszerepében remeklő George Clooney érkezik a színpadra, hogy a jubiláló Oscar nyolcvan évét összefoglaló összeállítást felkonferálja.

Steve Carell-t zavarba hozza a francia animációs jelölés, a kis Marjene történetét, a Persepolist azonnal dokumentumfilmekhez méltó komolysággal konferálja fel, ám ez sem elég a győzelemhez: A hihetetlen család-ot is jegyző Brad Bird filmje, a L'ecsó kapja az elismerést.

L'ecsó a legjobb animációs film


A hihetetlenül ideges, ám gyönyörű Katherine Heigl, a Grace Klinika és a Felkoppintva sztárja jelenti be a legjobb smink jelöltjeit. A papírforma bevált: az Akadémia Marion Cotillard Edit Piaffá változását értékelte a legtöbbre: Didier Lavergne és Jan Archibald kapja a szobrocskát.

A Bűbáj legjobb betétdal kategóriában három jelölést is begyűjtött, ezért Amy Adams gyorsan el is énekli az elsőt, a Happy Working Songot.

A birkózóból színésszé lett Dwayne Johnson adja át a díjat a legjobb vizuális effektek kategóriában: az Oscart az élethű jegesmedvével turbózott Arany iránytű kapja.

A kétszeres jelölt (legjobb színésznő: I'm not there, Elizabeth: Az Aranykor) Cate Blanchett konferálja fel a legjobb látványtervezés díját: a Sweeney Todd első elismerése az este folyamán. Dante Ferretti és Francesca Lo Schiavo korábban az Aviátorért nyerték el az elismerést.

A tavalyi legjobb mellékszereplő, Jennifer Hudson konferálja fel a legjobb mellékszereplő kategóriát: az elismerést természetesen Javier Bardem kapja a Nem vénnek való vidék című filmben nyújtott feledhetetlen alakításáért. A spanyol színész anyanyelvén mondott köszönetet édesanyjának.

Javier Bardem a Nem vénnek való vidék című filmben


A második élőben előadott betétdal az August Rush című filmből származik. A film egyik szereplője, Keri Russell konferálja fel a dalt, a harlemi templomban játszódó Raise it up-ot keltik életre a Kodak színház színpadán is.

Owen Wilson konferálja fel a legjobb rövidfilm díját: az elismerést a La Mozart des Pickpockets angolul nem túl jól beszélő alkotója, Philippe Pollet-Villard kapja, aki végül franciául mond köszönetet feleségének.

A legjobb rövid animációs film díját a Mézengúz kis méhecskéje vezeti fel: a díjat a Péter és a farkas című kisfilm alkotója, Suzie Templeton és Hugh Welchman kapja. A kisfilmet az Anifesten is vetítettek Magyarországon.

Színészi kategóriákban Cate Blanchett két jelölést is begyűjtött, egyet Bob Dylan (I'm not there), egyet Erzsébet királynő (Elizabeth: Az Aranykor) megformálásáért. Az este első meglepetése, a díjat ugyanis mégsem ő, hanem Tilda Swinton nyeri, aki első Oscar jelölését máris díjra váltotta.

Tilda Swinton a Michael Clayton című filmben


Josh Brolin (Nem vénnek való vidék) és James McAvoy (Vágy és vezeklés)érkezik a színpadra, hogy a legjobb adaptált forgatókönyv díját felkonferálják. A Nem vénnek való vidék második elismerése, Joel és Ethan Coen a Fargo eredeti forgatókönyvéért már hazavitték egyszer a szobrocskát.

A harmadik eredeti betétdalt is lezavarják: a Bűbájból ezúttal a That's How You Know hangzik fel.

Paul Greengrass filmjének, a Bourne ultimátumnak volt a legjobb hangja: a legjobb hangvágás díját is a Bourne ultimátum alkotói vihették haza (Karen M. Baker, Per Hallberg), valamint a legjobb hangkeverés díja is hozzájuk vándorolt (Scott Millan, David Parker, Kirk Francis).

A legjobb női főszereplő kategóriáját a tavalyi nyertes, a tiszteletet parancsoló Forest Whitaker konferálja fel. A papírforma bevált: az elismerést az Edit Piafot életre keltő Marion Cotillard kapja.

Marion Cotillard a Piaf című filmben


A negyedik élőben előadott dal a Once című filmben hangzik el. A film két szereplője, Glen Hansard és Markéta Irglová éneklik a Falling Slowly című dalt az estélyibe öltözött tömegnek. A zenés film két utcazenész egymás felé tapogatózásáról szól.

Renée Zellweger konferálja fel a legjobb vágás díját: ismét a Bourne ultimátum alkotói örülhetnek (Christopher Rouse). Robert F. Boyle látványtervező kapta az életműdíjat. Penelope Cruz konferálja fel a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar díjat: az elismerést Ausztria kapja a náci bűnösökről szóló Counterfeiters című filmért.

Ezután az ötödik, utolsó betétdal következik élőben: ismét a Bűbáj, ezúttal a So Close-ra táncolnak a színpadon. Több nincsen, ezért John Travolta érkezik, hogy átadja a díjat: szerencsére a Once című független musical alkotói örülhetnek. Az egész terem velük örül, az idő szűkében Glen Hansard mondott csak köszönetet, ezért rendhagyó módon Markéta Irglovát újra színpadra invitálja Jon Stewart.

A legjobb betétdal: Once


A legjobb fényképezés díját Cameron Diaz konferálja fel: a Vérző olaj első elismerése, Robert Elswit operatőre második jelölése, korábban a Good night, and good luck című filmért jelölték.

A legjobb eredeti filmzene díját a bűbájos Amy Adams adját át Dario Marianelli-nek. A Vágy és vezeklés első elismerése az este folyamán.

Műholdon keresztül konferálják fel a legjobb rövid dokumentumfilm díját: az elismerést a Freeheld című film alkotói , Cynthia Wade és Vanessa Roth kapják. Az egészestés dokumentumfilm kategóriában a Taxi to the Dark Side nyert (Alex Gibney, Eva Orner).

A legizgalmasabb kategória következik: a legjobb eredeti forgatókönyv díját Harrison Ford konferálja fel. Az elismerést a táncosnőből forgatókönyvíróvá avanzsált Diablo Cody nyerte - a Juno első elismerése az este folyamán.

Daniel Day-Lewis a Vérző olaj című filmben


A tavalyi legjobb színésznő, Helen Mirren érkezik, hogy átadja a legjobb férfi színész díját Daniel Day-Lewis-nak. A Vérző olaj és Daniel Day-Lewis második elismerése, a film a legjobb fényképezés díját nyerte el az este folyamán, Daniel Day Lewis pedig a Bal lábam-ban nyújtott szerepléséért vihetett már haza egy szobrocskát.

A tavaly egy remake rendezéséért kárpótolt Martin Scorsese érkezik, hogy átadja a díjat a legjobb rendezőnek, vagyis, ahogyan Marty már előre helyesbített: rendezőknek: Joel és Ethan Coen a legjobb adaptált forgatókönyv elkészítése után mostmár a legjobb rendezők is lettek.

A legjobb film elismerését Denzel Washington adja át: a legjobb film is a Nem vénnek való vidék lett.


Legjobb film: Nem vénnek való vidék

Vágy és vezeklés
Juno
Michael Clayton
Nem vénnek való vidék
Vérző olaj

Legjobb férfi főszereplő: Daniel Day-Lewis (Vérző olaj)

George Clooney (Michael Clayton)
Daniel Day-Lewis (Vérző olaj)
Johnny Depp (Sweeney Todd)
Tommy Lee Jones (In The Valley of Elah)
Viggo Mortensen (Eastern Promises)

Legjobb női főszereplő: Marion Cottilard (Piaf)

Cate Blanchett (Elizabeth: Az Aranykor)
Julie Christie (Egyre távolabb)
Marion Cottilard (Piaf)
Laura Linney (The Savages)
Ellen Page (Juno)

Legjobb rendező: Joel és Ethan Coen (Nem vénnek való vidék)

Julian Schnabel (Szkafander és pillangó)
Jason Reitman (Juno)
Tony Gilroy (Michael Clayton)
Joel és Ethan Coen (Nem vénnek való vidék)
Paul Thomas Anderson (Vérző olaj)

Legjobb férfi mellékszereplő: Javier Bardem (No Country for Old Men)

Casey Affleck (Jesse James meggyilkolása a tettes a gyáva Robert Ford)
Philip Seymour Hoffman (Charlie Wilson háborúja)
Hal Holbrook (Into The Wild)
Tom Wilkinson (Michael Clayton)
Javier Bardem (Nem vénnek való vidék)

Legjobb női mellékszereplő: Tilda Swindon (Michael Clayton)

Cate Blanchett (I'm Not There)
Ruby Dee (Amerikai gengszter)
Saoirse Ronan (Vágy és vezeklés)
Amy Ryan (Hideg nyomon)
Tilda Swindon (Michael Clayton)

Legjobb idegennyelvű film: The Counterfeiters (Ausztria)

Beaufort (Izrael)
The Counterfeiters (Ausztria)
Katyn (Lengyelország)
Mongol (Kazahsztán)
12 (Oroszország)

Legjobb adaptált forgatókönyv
: Nem vénnek való vidék

Vágy és vezeklés
Away from Home
Szkafander és pillangó
Nem vénnek való vidék
Vérző olaj

Legjobb eredeti forgatókönyv: Juno

Juno
Plasztik szerelem
Michael Clayton
L'ecsó
The Savage

Legjobb vágás: Christopher Rouse (A Bourne Ultimatum)

Christopher Rouse (A Bourne Ultimatum)
Juliette Welfling (Szkafander és pillangó)
Jay Cassidy (Into the Wild)
Roderick Jaynes (Nem vénnek való vidék)
Dylan Tichenor (Vérző olaj)



Címkék

beszámoló



nka emblema 2012