sex hikaye

Pálfi György filmjét is támogatja a Filmalap

900 millió forint a Toldinak

2013. június 14. - filmhu
Pálfi György filmjét is támogatja a Filmalap

A Magyar Nemzeti Filmalap döntőbizottsága 900 millió forint gyártási támogatást szavazott meg az Európa Filmdíjas Pálfi György rendezésében készülő Toldi-filmnek - tudatta a Filmunió. A nagyszabású mozifilm egy legendás lovag, egy költőóriás és egy bátor filmrendező találkozása.

 

A magyar irodalom egyik legnagyobb hősének kalandjai, a Toldi-trilógia egy romantikus drámai történetben, szélesvásznon, látványos vizuális trükkökkel kel életre.

Toldi Miklós a nép soraiból emelkedő, rettenthetetlen, nagy erejű és igaz szívű ember története a középkori Magyar Királyság fénykorában játszódik. A malomkövet hajító, farkasokkal birkózó, bikát puszta kézzel térdre kényszerítő rettenthetetlen Toldi Miklós kalandjai során fiatal magányos hősből eszményi vitézzé válik, Lajos király udvarában testőrkapitány lesz, aki az ország becsületét lovagi tornán védi meg. Ünnepelt hősként is csak lovagi eszményeinek él, hirtelen haragú természete miatt újra és újra szembe kerül a körülötte változó világgal. Toldi Miklósnak rá kell döbbennie, hogy van, ami mérhetetlen erején is kifog: a múló idő és a múlhatatlan szerelem.

Arany János 1846-ban írt Toldi című eposzánál nagyobb sikert a magyar irodalom alig ért meg. A mű a Kisfaludy Társaság „a nép ajkán élő történeti személy” életét elbeszélő, népies formájú és tartalmú költemény alkotására kiírt pályázatára készült mindössze fél esztendő alatt. A pályázat vitán felüli nyertese Arany Toldi-ja lett, mely azóta kötelező olvasmány a később keletkezett Toldi estéje és Toldi szereleme című művekkel egyetemben. Arany varázslatos nyelvezetű műve a világirodalomban is párját ritkítja.



Pálfi a Final Cut-ról beszélt nekünk


Pálfi György az ezredfordulón feltűnt „új magyar film” kiemelkedő alakja, első mozijával, a dialógusokat nélkülöző, csupán képekkel és hangokkal elmesélt Hukklé-val elnyerte az Európai Filmakadémia Legjobb elsőfilm díját 2002-ben. Pálfi György ma világhírű filmrendezőink egyike; a cannes-i filmfesztiválon bemutatott, többszörös díjnyertes Taxidermia című filmjét világszerte műsorra tűzték a mozik. Pálfi 2012-ben a Final Cut – Hölgyeim és Uraim című montázsfilmjével tért vissza Cannes-ba, a „Cannes Classics” elnevezésű filmválogatásba.

A Toldi-film a tervek szerint 2013 szeptemberétől készül magyar nyelven, nemzetközi szereplőgárdával és a legmodernebb technikákkal a Katapult Film gyártásában. A film forgatókönyvét Pálfi György, Ruttkay Zsófia és Szabó Iván írta, az operatőr Pohárnok Gergely lesz. A Toldi producere Angelusz Iván és Reich Péter.

Pálfi György új filmje várhatóan 2014 végén kerül a mozikba.






nka emblema 2012