sex hikaye

Palócokkal parolázik a Meseautó Sárija

Nyit a Tolnay Klári Emlékház

2014. március 4. - filmhu
Palócokkal parolázik a Meseautó Sárija

Március 8-án nyílik a Tolnay Klári Emlékház a Nógrád megyei Mohorán. Ekkor mutatják be a színésznő születésének századik évfordulója alkalmából kibocsátott emlékbélyeget és borítékot is.

Az Emlékházban Nagy Pál festőművész Palóc tájak, emberek című kiállítása lesz az idei első program. Az évadnyitó program résztvevői megtekinthetik és meg is vásárolhatják a centenáriumi emléktárgyakat, melyekkel a Magyar Posta Zrt. köszönti a kétszeres Kossuth-díjas színésznőt, érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját születésének századik évfordulóját.

 

A bélyegeken Tolnay portréja lesz látható, a kisív keretrajzát pedig a mohorai Tolnay Klári Emlékházban őrzött emléktárgyak alkotta grafika díszíti. A bélyegkisívet Hefelle Glória tervei alapján a Pénzjegynyomda gyártotta. Az alkalmi borítékon a bélyeg mellett a színésznő aláírása is megtalálható.

A 2000 szeptemberében megnyitott emlékházban a gyermekéveit Mohorán töltő Tolnay Klári életútját bemutató fényképekből, személyes használati tárgyaiból, családi ereklyékből, és nagy sikerű színházi előadások kosztümjeiből állandó kiállítás látható. Megtekinthető páldául születési anyakönyvi kivonata, jogosítványa, útlevele és Bibliája is.

Tolnay Klári (született Tolnay Rózsi) 1914. július 17-én született Budapesten, ám nem itt, hanem Mohorán nőtt fel. Debrecenben érettségizett 1932-ben, az első sikert pedig a 1934-es Meseautó hozta meg számára. Ettől kezdve csaknem száz filmben és tévéjátékban szerepelt, olyanokban, mint a Déryné, a Rokonok, vagy a Pacsirta.  1950-től haláláig, 1998-ig a Madách Színházban játszott - kiemelkedő alakítást nyújtott például a Rómeó és Júliában, Ibsen Nórájának címszerepében, a Három nővér Irinájaként és a Sirály Arkagyinájaként, vagy Blanche-ként A vágy villamosában.






nka emblema 2012