sex hikaye

Papírkutyák a pizzériában

Gyöngyössy Bence új vígjátéka

2008. június 20. - filmhu
Papírkutyák a pizzériában
Ismét együtt dolgozott a Kabay-Gyöngyössy páros: a TV2 programigazgatójának frissen kinevezett rendező a forgatókönyvet a Buhera Mátrixért felelős Litkai Gergellyel együtt írta, a képekért a 9 1/2 randit rendező, a produkcióban operatőrként jeleskedő Sas Tamás felel, míg a zenét az Első Emelet egykori tagja, Berkes Gábor szerezte.  (Fotó: Szabó Gábor)

Gyöngyössy Bence új filmjének, a Papírkutyáknak forgatását június 17-én fejezték be: este sajtótájékoztatóval egybekötött stáb-bulit tartottak az alkotók egy békásmegyeri pizzériában.

Az összeszokott alkotógárda új vígjátékában a szokásos figurákat láthatja viszont a közönség: a főszerepeket a már jól bevált – itt természetesen más névre hallgató -- Kapa-Pepe páros, Mucsi Zoltán és Scherer Péter alakítják, de feltűnik a vásznon Szarvas József, Hajdú Steve, Kálloy Molnár Péter, Gesztesi Károly, Pikali Gerda, Növényi Norbert, Molnár Piroska, Badár Sándor és Szőke András is.

Filmünk hősei igazi kelet-európai figurák (Fotó: Szabó Gábor)

A Hyppolit, a lakáj, a Meseautó, az Egy szoknya, egy nadrág, és az Egy bolond százat csinál című remake-ek alkotói most más típusú vállalkozásba kezdtek. Ugyan a Papírkutyákat is tömegeket vonzó, humoros alkotásnak szánták, ám most nem klasszikus sikerfilmet helyeznek modern környezetbe, hanem mai, aktuális témát dolgoztak fel. „Az elmúlt pár év sikeres magyar vígjátékaiban inkább általános, a világon bárhol megtalálható karakterek álltak a középpontban. Filmünk hősei igazi kelet-európai figurák, akik úgy érzik, a végleges egzisztenciális válságból csak egy rablás lehet a kivezető út. Egy tuti tipp, ami nem fenyeget lebukással. Kelet-európai módra.” – fogalmazott a rendező.

Kuplung (Mucsi Zoltán) és Csumpi (Scherer Péter), két kisstílű megélhetési bűnöző, akik Kárpátaljáról kerültek Magyarországra, ahol igencsak változatos munkákból próbálnak – általában kevés sikerrel – megélni. Amikor egy kisebb „stiklijük” miatt előzetes letartóztatásba kerülnek, cellájukban megismerkednek a két méteres, százötven kilós Darabbal (Vaskó Géza). Itt indul el a történet, ugyanis a két főhős felidézi a tökéletlen bűncselekmény részleteit.

A nézők végig nevetnek, de ez egy szomorú történet (Fotó: Szabó Gábor)

A „nagy balhé” szervezésekor a két barát minden kapcsolatukat felhasználja, sőt új cinkostársakat is szereznek, Jozsó (Kállóy Molnár Péter), Zárzorró (Szarvas József), és Pisti (Hajdú Steve) is részt vesznek a bűntettben. Természetesen a romantikus szál sem maradhat ki a történetből, a főhősök egyike gyengéd érzelmeket táplál a banda egyetlen női tagja, a hosszú cirkuszi karrierrel rendelkező a gumitestű nő, Amanda (Pikali Gerda) iránt, ám a véletlennek köszönhetően nem ő, hanem barátja kerül közelebbi viszonyba az asszonnyal.

Annak ellenére, hogy a bűncselekményt végrehajtják, minden balul üt ki, burleszkbe illő pech-széria zúdul a csapatra. Miután Darab végighallgatja a két főhős történetét, a túlméretes szabálysértőt kiengedik a börtönből, aki egyenesen egy parkolóba igyekszik...

Az alkotók vidám, könnyen „fogyasztható” filmet szeretnének készíteni (Fotó: Szabó Gábor)


Az alkotók vidám, könnyen „fogyasztható” filmet szeretnének készíteni, de a nevetés mellett remélik, hogy valódi érzelmi reakciókat is kiváltanak a nézőkből. Olyan filmet képzeltek el, amit a nézők végignevetnek, de közben azért tudják, hogy ez egy szomorú történet. Olyan alkotást „ami furcsa módon az abszurd, tragikomikus motívumokon keresztül válik már-már lírai vallomássá egy világról, amit – bár benne élünk --, igyekszünk észre sem venni. Így lesz a történet egy igazi kelet-európai blues, talán egy kicsit Kusturica-módra” – mondta filmjéről Gyöngyössy Bence.

Azt, hogy a TV2 által is támogatott produkció mikor kerül a mozikba, még nem tudni pontosan, de az alkotók remélik, hogy még 2008 vége előtt láthatja a filmet a nagyközönség. A Papírkutyák gyártását a Mozgókép Közalapítvány 30 millió forinttal segíti a koprodukciós keretből, és 20 millió forint visszatérítendő támogatásra is sikerrel pályáztak az alkotók.



Címkék

hír



nka emblema 2012