sex hikaye

Pénteken startol Karlovy Vary

A Dolina is versenyben

2007. június 29. - filmhu
Pénteken startol Karlovy Vary
Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmfesztiváljának fődíjáért tizennégy film versenyez, köztük Kamondi Zoltán Dolina című alkotása is. Tom DiCillo legújabb alkotásával (Delirious) indul a június 29. és július 6. között megrendezésre kerülő Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál.

 A Florida, paradicsom operatőrének legújabb rendezésével, a Delirious című paparazzo-mozival nyit a 42. alkalommal megrendezésre kerülő Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál. Tom DiCillo (Holdfényszelence, Csapnivaló) személyesen is részt vesz a fesztiválon, ahol a tíz nap alatt a különböző szekciókban több mint 220 játékfilmet és mintegy 40 rövidfilmet mutatnak be.

A versenyfilmek kategóriájában idén 14 film indul a mustra fődíjáért, a Kristályglóbuszért és az elismeréssel járó 20 ezer dolláros pénzjutalomért. Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmfesztiváljának verseny-mezőnyében Kamondi Zoltán Dolina című alkotása képviseli a magyar filmművészetet. A Bodor Ádám kisregényéből (Az érsek látogatása) készült film a 38. Magyar Filmszemlén a legjobb látvány díját nyerte el, most olyan filmekkel együtt versenyez, mint a Koljá-val Oscart nyert cseh Jan Sverák Empties című alkotása, vagy A szemközti ablak-kal 2003-ban Kristályglóbuszt kiérdemlő Ferzan Özpetek Saturno Contro című filmje.  A lengyelek favoritját Krysztof Krauze (2005-ben Az én Nikiforom rendezői díjjal és Kristályglóbusszal lett gazdagabb a fürdővárosban)  Saviour's Square című filmje miatt érzik esélyesnek, de az orosz Alekszej Popogrebszkij számára is sikervárosnak számít Karlsbad: 2003-ban Koktebel című debüt-filmjével Philip Morris-díjjal térhetett haza. Most az aggkori létproblémákról szóló Egyszerű dolgok című dolgozatával száll versenybe.

2003-as győztes Özpetek Saturno Contro című filmjével versenyzik

A mustra fődíjáról héttagú nemzetközi zsűri dönt, melynek idei elnöke Peter Bart, a Variety főszerkesztője. A nemzetközi szaklap nem csak a zsűriben képviselteti magát: az orgánum kritikusai (Steve Gaydos és Derek Elley vezetésével) a Eropean Film Promotion-nel együttműködve tíz európai alkotásból állították össze a Variety Critic's Choice elnevezésű szekciót. A kétnapos programban látható többek között a lengyel Grzegorz Lewandowski sötét tónusú thrillere, a Hiéna, és az osztrák Andreas Prochaska tini-horrora az In 3 Tagen bist du Tot (3 nap múlva meghalsz).

A régió leglátogatottabb fesztiváljára Kamondi Zoltán alkotása mellett Bogdán Árpád elsőfilmje is kijutott. Az idei Szemle legjobb elsőfilmjének járó díját besöprő Boldog új élet az East of the West elnevezésű programba kapott meghívást, illetve ugyanebben a szekcióban versenyez A csapda című szerb-német-magyar koprodukció is. Srdan Golubovic filmjét először a Berlini Filmfesztiválon láthatta először a nemzetközi közönség – a számos nemzetközi díjjal jutalmazott alkotás magyar producere Kántor László.

Az eseményre idén kilenc alkotás érkezik Cannes-ból: az Open Eyes szekcióban mutatják be többek között az Arany Pálmás Cristian Mungiu 4 hónap, 3 hét, 2 nap című filmjét, Kim Ki-duk Lélegzet-ét, és Fatih Akin cannes-i versenyfilmjét (Auf der anderen Seite) is.

Az új cseh filmek külön szekcióban láthatók: Őfelsége pincére voltam

A cseh fürdőváros idén sem marad hírességek nélkül, a fesztivál megnyitójának egyik házigazdája Renée Zellweger, akinek legújabb filmje a Miss Potter című filmje is látható lesz az idei programban. Danny de Vito és Bretislav Pojar cseh gyerekfilm-rendező életműdíjat kap, s a fesztivál további vendégei között szerepel Monte Hellmann (a New-Hollywood programban látható Two-Lane Blacktop című filmjét kíséri el), Peter Bogdanovich és Cybill Shepherd (ugyancsak a New Hollywood szekcióban látható Az utolsó mozielőadás című klasszikus), Hal Hartley pedig Fay Grim című filmjének cseh premierjére érkezik Karlovy Varyba.

Az új cseh filmek külön szekcióban láthatók, összesen tizenkét alkotásból szemezgethetnek az érdeklődők, többek között Jirí Menzel Őfelsége pincére voltam című Hrabal-adaptációja, és Vera Chytilova Kellemes pillanatok című filmje számíthat kitüntetett érdeklődésre.

A fesztivál rendezőbizottságának elnöke, Jirí Bartoska színművész szerint legalábbis idén is sikeres tíz napot zár majd a mintegy 120 millió cseh koronából kigazdálkodott fesztivál: a több mint 130 ezer belépőjegy többsége ugyanis a szervezők szerint már elővételben elkelt.



Címkék

hír



nka emblema 2012