sex hikaye

Problémás a filmstúdiók privatizációja

Budapest, Hunnia, Objektív

2009. május 26. - filmhu
Problémás a filmstúdiók privatizációja
Problémákat vet fel a három állami kézben lévő filmstúdió magánkézbe adása - értettek egyet az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának tagjai, a testület többsége azonban nem a privatizáció végleges leállításában látta a megoldást. A bizottság keddi ülésén szóba került a kereskedelmi televíziók koncessziós díjának csökkentéséről szóló vita is - tudatta az MTI.

Mint Halász János, a testület fideszes alelnöke felidézte, a Budapest, a Hunnia és az Objektív Stúdiók privatizációs pályázatát 2008-ban írta ki a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a filmes szakma tiltakozása miatt azonban a pályázatot decemberben visszavonták. "Azóta áll az ügy, de nem arról van szó, hogy ezek a stúdiók állandó védelmet kaptak volna a magánosítással szemben" - tette hozzá.

Az alelnök hangsúlyozta: a stúdiók alapítói jogokkal rendelkeznek a "hazai filmes struktúra alappillérében", a Magyar Mozgókép Közalapítványban (MMKA), ennek köszönhetően például vétójoggal bírnak az MMKA kuratóriumának felállításánál. Az állam a magánosítás során az alapítói jogokat is eladná, ezért szükséges lenne a mozgóképtörvény és az állami vagyonról szóló törvény olya értelmű módosítása, amely a privatizációt megakadályozza - vélekedett Halász János.

A bizottság ülésén a Pénzügyminisztériumot (PM) képviselő Török Endre jelezte: a kormány nem támogatja a jogszabályok módosítását. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium képviseletében megjelent Váradi Bor Judit emlékeztetett arra: a kulturális tárca a privatizációs pályázat során csak mint véleményező kapott szerepet, a döntést a PM jogosult meghozni.

Schiffer János (MSZP) annyiban egyetértett Halász János felvetésével, miszerint az alapítói jogok eladása valóban problémát jelentene, de a képviselő nem tartja megoldásnak a három stúdió állami kézben tartását. "Végig kellene gondolni, hogyan lehetne az alapítói jogokat úgy szabályozni, hogy azok ne veszélyeztessék az MMKA működését, ugyanakkor a stúdiók a piaci viszonyoknak megfelelően tudjanak működni" - javasolta.

Az MSZP-s képviselő véleményével egyetértett Pető Iván (SZDSZ), a bizottság elnöke is, hozzátéve: a kuratórium összetételével egyébként is problémák vannak.

Halász János törvénymódosítási javaslatát a bizottság a fideszes képviselők 8 szavazata ellenében 9 MSZP-s, illetve SZDSZ-es szavazattal nem támogatta.

A kereskedelmi televíziók koncessziós díjának csökkentéséről szóló vitával kapcsolatban Halász János tájékozódás céljából a döntés meghozatalára jogosult Országos Rádió és Televízió Köztestület (ORTT) elnökének és tagjainak meghívását javasolta, a bizottság azonban közjogi aggályok miatt 10:8 arányban nem támogatta az előterjesztést.






nka emblema 2012