sex hikaye

Rendezőink Szarajevó Szívéért

Hajdu, Kocsis, Mundruczó

2010. július 20. - filmhu
Rendezőink Szarajevó Szívéért

A versenyprogramban és koprodukciós fórumon is rekordszámú magyar filmessel indul a szarajevói filmfesztivál - tudatta a Magyar Filmunió.

 

Július 23-án kezdődik Délkelet-Európa vezető filmes rendezvénye, a szarajevói filmfesztivál. A nagyszabású filmünnep célja a régió legjobbjainak felvonultatása, és - nem kevésbé - a térség kulcsfontosságú szakmai találkozójának megszervezése.

A magyar film rekordot ünnepel idén Szarajevóban, hiszen a játékfilmversenybe meghívott kilenc mozgókép közül hármat magyar rendező jegyez. A seregszemle rangos fődíjáért a 25 ezer euró értékű Szarajevó Szívéért Hajdu Szabolcs Bibliotheque Pascal, Kocsis Ágnes Pál Adrienn és Mundruczó Kornél Szelíd teremtés című legutóbbi rendezései szállnak ringbe. Mindhárom játékfilm a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készült, és a közelmúltban a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválokon mutatkozott be nagy sikerrel. A magyar rendezők alkotásai mellett még egy versenyfilm, a bosnyák Jasmin Duraković Sevdah za Karima című műve is magyar részvétellel készült a Tivoli Film koprodukciójában az MMKA támogatásával.

A díjakról döntő zsűri elnökségére idén az ünnepelt román filmrendezőt Cristi Puiu-t kérték fel a szervezők.

A dokumentumfilmek 18-as mezőnyébe kapott meghívást Nagy István Sorsod Borsod című alkotása, amely a februári Filmszemlén különdíjat nyert.

A magyar filmek díszbemutatójára Szarajevóban az alkotók jelenlétében kerül sor a hétvégén. A fesztiválhoz kapcsolódó Cinelink koprodukciós fórum a szakmabeliek figyelmét a régióban készülő kiemelkedő filmtervekre irányítja. A magyar rekord a játékfilmversennyel párhuzamosan a Cinelink meghívottjaira is érvényes idén. 16 országból 90 filmterv pályázott a szakmai körökben nagyra tartott fórumon való részvételre. Bogdán Árpád Halottlátók (The Necromancer), Hajdu Szabolcs Mirage, Kenyeres Bálint Tegnap (Hier) és Mátyássy Áron Weekend című forgatókönyveit fejlesztik a szarajevói Cinelink keretében.






nka emblema 2012