sex hikaye

Spielberg dupla Oscar-útja

Világok harca, '72-es olimpia

2005. március 4. - filmhu
Spielberg dupla Oscar-útja
A jövő évi Oscar-futamon - miként 1993-ban a Jurassic Parkkal és a Schindler listájával - Steven Spielberg két filmmel is az esélyesek között szerepelhet. Még ezen héten várható, hogy a rendező befejezi a dél-californiai helyszínen készülő Világok harca című filmjének forgatását, mely H.G. Wells regényének adaptációja a marslakók támadásáról Tom Cruise-zal a főszerepben. Azután Spielberg nem pihen, hanem a müncheni olimpián történt tragédia témáját filmesíti meg.

A Paramount Pictures és a DreamWorks koprodukciójában készülő Világok harcát június 29-én kezdik forgalmazni, nagy várakozással tekintve a július 4-ei hétvége mozilátogató tömegei felé.

Addigra Spielberg már Európában fog forgatni, méghozzá az 1972-es müncheni olimpia következményeit kívánja feldolgozni. Abban az évben a világ legnagyobb sporteseményén arab terroristák 11 izraeli atlétát gyilkoltak meg. Habár a filmnek még nincs címe, a Universal máris kitűzte a premier dátumát december 23-ra.

Július 4. tömegei
Steven Spielberg: Világok harca
1993-ban hasonló koncepcióval jött ki két Spielberg-film: a nyári szórakoztatást a Jurassic Park június 11-ei indulása biztosította, az év végi komoly drámát pedig a Schindler listája december 15-től. A két film előkelő helyet biztosított a rendezőnek az Akadémia rangsorában. Az óriás dinoszauruszokkal új vizuális utakat megnyitó Jurassic Parkot háromszorosan jelölték Oscarra: a vizuális effektekért és a kétféle hangkategóriában. Meg is nyerte mindhárom díjat. A Schindler listája a 12-ből 7-et söpört be, köztük a legjobb filmért és a legjobb rendezésért járó elismerést.

Ha Spielberg, ígérete szerint valóban moziba juttatja mindkét filmjét, és hasonló sikereket ér el velük, mint 12 évvel ezelőtt, akkor talán még nehezebb feladatot sikerül megoldania, mint annak idején. Hiszen a Jurassic Parkot 1992-ben kora ősszel kezdték forgatni, és azt decemberben be is fejezték, így 6 hónap jutott az utómunkálatokra. A Világok harcán viszont kevesebb mint négy hónap alatt kell elvégeznie az utómunkálatokat. Marvin Levy, a rendező szóvívője szerint ez a legszorosabb ütemterv, amivel Spielberg valaha is komoly effektekkel tűzdelt filmet rendezett.

Másrészt viszont a két film közötti átfedés most nem tűnik olyan nyomasztónak, mint 1993-ban. Akkoriban Spielberg nappal a Schindlert forgatta, éjszakánként pedig a Jurassic Park vágásán, effektjein és zenéjén dolgozott. Most viszont a Világok harca már kész lesz, mire kora nyáron a München-film elindul.

Az persze majd elválik, hogy ez a film is megérinti-e annyira az Akadémiát, mint a Schindler. Mindenesetre az Angels in America forgatókönyvét jegyző Tony Kushner beszállása a filmbe a szükséges morális súlyt ígéri a produkciónak. 

Még egy további jel mutatkozik arra vonatkozóan, hogy jövőre Spielberg ismét két egészen eltérő filmmel duplázhatja Oscarjait: az Akadémia ugyanis már kinyilvánította érdeklődését a '72-es olimipáról szóló filmek iránt. 2001-ben Kevin Macdonalds One Day in September című, az olimpiai eseményeket összegző dokumentumfilmje nagy meglepetésre kategóriájában Oscart kapott.



Címkék

hír



nka emblema 2012