sex hikaye

Szabó István nyitja az idei BuSho-t

Budapest Short rövidfilm fesztivál negyedszerre

2008. augusztus 27. - filmhu
Szabó István nyitja az idei BuSho-t
Szeptember 3 és 7 között zajlik idén a 4. Budapest Short rövidfilm fesztivál. 90 versenyfilm (sok díjazott és sok világpremier), 130 panoráma, 40 vendég, atomfizikus zsűritag, Andrzej Wajda  -kiállítás, és a megnyitó  Szabó Istvánnal.

2008. szeptember 3-án, szerdán indul útjára a 4. BUdapest SHOrt Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál. A rendezvénynek ezúttal két helyszín ad otthont: a Vörösmarty Mozi és a DocuArt Kocsiszín. Első alkalommal a fesztivál életében 3 vidéki városban (Szeged, Szolnok, Szombathely) a budapestivel párhuzamosan folynak majd a versenyprogram vetítései. 

A fesztiválra 62 országból érkeztek nevezések, összesen 620 filmből válogatott az előzsűri, végül a versenyprogramba 90 (15 órányi) alkotás került. 130 további film információs program keretében nyer teret a Vörösmarty mozi kistermében.

Idén a hazai filmesek mellett közel negyven külföldi alkotó kíséri el munkáját a BuSho-ra. A nevezett alkotások nemzetközi spektruma Japántól Argentínáig tart és a legtöbb európai országból jönnek Budapestre alkotók. A 90 versenyfilmből 14 magyar alkotást láthatunk. Lesz köztük olyan, ami itt kerül először a közönség elé, de olyan is, ami már megjárt a közelmúlt nemzetközi fesztiváljait. Versenyben van M. Tóth Géza Ergo című animációs filmje, akárcsak Alexei Alexeev KJFG No. 5 című alkotása is, ami az elmúlt fél évben nemcsak bejárta, de meg is nyerte a világ legrangosabb animációs filmfesztiváljait: nemrég Anneceyból hzta el a Sacem Awardot. 

A 90 versenybe került alkotást öttagú nemzetközi zsűri értékeli, melynek tagjai: Claudia Lehman német atomfizikus, aki hobbiból elvégezte a filmrendező szakot Hamburgban és tavaly el is vitte a Berlináléról a "Legsokkolóbb rövidfilm" díját. Tsanko Vasilev bolgár televíziós filmes, Carlos Guimares brazil filmkritikus és a Magyarországon élő német Wolfgang Leis, aki a kezdetetkől fogva állandó zsűritag. A zsűri magyar tagja Libor Anita, a filmhu szerkesztője és kritikusa. A nemzetközi zsűri mellett a harmadszor részt vevő Országos Diákzsűri is kiosztja majd díjait a záróünnepségen. 

A fesztiválnak idén is lesznek kísérőprogramjai. A négy este alatt négy nagyjátékfilm is műsorra kerül(egy cseh, egy lengyel, egy szlovák és egy magyar). Lesz egy szicíliai- magyar videóinstallációs performansz és egy érdekes Bakelittárlat című kiállítás, ahol Rimóczi László bakelitlemezeket festett meg különféle baktériumokkal.  Az Austeria Könyvkiadó és a Lengyel Intézet szervezésében Andrzej Wajda lengyel filmrendező kiállítása nyílik a fesztivál előtt egynappal, filmes témájából kiindulva a fesztivál egyik kísérőprogramjaként került be a BuSho programjába. 

Esténként a Vörösmarty mozihoz közel lévő DocuArt Kocsiszínben folytatódik a program a zsűri nyilvános konzultációjával, majd pedig nemzetközi fesztiválok és workshopok bemutatóival egy különleges performansz keretein belül a Silent Cinemában. További újdonság a fesztivál életében az a kooperáció, melynek erdményeképpen a Daazo rövidfilmes portálon teljes egészében lehet BuSho filmeket látni.

A nyitóünnepség szeptember 3-án, 19:00 órakor lesz a Vörösmarty moziban, melyen a fesztivált Szabó István Oscar-díjas filmrendező nyitja meg, utána pedig a tavalyi év díjnyertes alkotásait vetítik le a szervezők. A belépés szokás szerint díjtalan. Díjkiosztó szeptember 7-én, vasárnap délben ugyanott. 

A fesztiválról további információk találhatók a www.busho.hu oldalon.



Címkék

hír



nka emblema 2012