sex hikaye

Tabuk nélkül

Sára Sándor történelmi dokumentumfilmjei az Urániában

2013. október 1. - filmhu
Tabuk nélkül

A nyolcvan éves Sára Sándor történelmi dokumentumfilmjeiből rendez válogatást az Uránia. A vásznon a beregi síkság, Csurgó és a Don-kanyar, a moziteremben a szakértők és a rendező, start október 3-án, a Fábri teremben.


A 80-as évek elejétől készült dokumentumfilmjeiben Sára Sándor a Kádár-korszak legérinthetetlenebb tabuit döntögette. A XX. század poklát megjárt szemtanúk megrendítő vallomásai a doni hadsereg pusztulásáról, a bukovinai székelyek, a beregszászi magyarok tragikus sorsáról vagy a magyar nők szovjetunióbeli szenvedéseiről pedig még mindig fontos és aktuális üzeneteket közvetítenek.

Elsőként az 1981-es Néptanítók kerül műsorra, melyben a volt pécsi Püspöki Tanítóképző egykori diákjai vallanak önmaguk, és sokat szenvedett nemzedékük erkölcsi és emberi oldalairól. Október 10-én a don-kanyari tragédiát feldolgozó, 1982-ben készült Pergőtűz ötödik részét, október 17-én pedig az  amerikai és francia hadifogságba esett magyar katonák sorsát bemutató 1991-es Lefegyverzett ellenséges erőket vetítik. Aki magyar, velünk tart, október 24-én. Főszerepben ’56, Csurgó és a forradalmat követő megtorlás, készült 1993-ban. Te még élsz? kérdi 1990-es doksijnak címében Sára. A kérdés jogos, a film ugyanis a szovjet börtönökről, és a szibériai munkatáborokról mesél, méghozzá október 31-én. Az 1992-es Magyar nők a Gulágon kivételes erejű tiltakozás minden múlt-, jelen- és jövőbeli háború ellen. Az ártatlan lányok és asszonyok elhurcolásának és megpróbáltatásainak krónikáján november 7-én szörnyülködhetünk. November 14-én a beregi síkságon kalandozhatunk, az 1989-es Csonka-Bereg a Szovjetunióhoz csatolást megelőző hónapoktól tárja fel a szovjet lágerekben raboskodó ártatlan magyarok évtizedekig tiltott történetét. A sorozatot a bukovinai székelyek hányattatott sorsát bemutató Sír az út előttem - Keresztúton című darab zárja november 21-én. Megrázó és örök tanulságokkal, 1987-ből.

A retrospektív kísérőprogramjaként Gaál István és Sára Sándor fotóiból látható kiállítás az az Uránia Kávézóban. A belépés a tárlatra és a vetítésekre is ingyenes.






nka emblema 2012