sex hikaye

Tarr nyílt levele Grunwalskyhoz

Pénzzavarban A Londoni férfi

2005. március 12. - filmhu

Magyar Mozgókép Közalapítvány Kuratóriuma
Grunwalsky Ferenc elnök úr részére

Tisztelt Elnök Úr, Tisztelt Kuratórium!

Mint ahogyan azt mindannyian tudjátok A londoni férfi című filmünk forgatása három éves előkészítő munka után, nemzetközi koprodukcióban 5.300.000.- eurós költségvetéssel 2005 februárjában elindult. A film finanszírozásában európai kulturális intézményeken túl televíziós csatornák és állami közalapítványok vállaltak részt.

 
 
 
 

A költségvetésben a magyar fél 42 százalékot míg a francia 34, a német 10, az angol partner pedig 14 százalékos részvételt vállalt. A költségvetés cash-flowját a francia partnerrel közösen vállaltuk, nevezetesen mi a magyarországi szerződéseink, ő pedig az összes egyéb forrás banki finanszírozását vállalta. Erről aláírt szerződésünk és cash-flow tervünk van.
A munkát ezen megállapodások alapján tervszerűen elkezdtük.

Ennek a filmek a specialitása, hogy a rendkívüli díszletigény miatt a költségvetés jelentős részét 2 000 000 Eurót még az első forgatási nap előtt be kellett fektetnünk.

Az első fogatási nap február 14-re lett tervezve, amely meghiúsult a francia koproducer öngyilkossága miatt. A francia bank befagyasztotta a kifizetéseket és így mi abba a döntéshelyzetbe kerültünk, hogy azonnal abbahagyjuk a munkát és ezzel kárba veszni hagyunk több mint egymillió eurónyi magyar közpénzt, vagy pedig folytatjuk még azon az áron is hogy a francia oldalon keletkezett hiányokat átmeneti időre kipótoljuk.

Természetesen ezzel párhuzamosan megkezdtük a tárgyalásokat a francia partnerünk cégével, megpróbáltunk nyomást gyakorolni rájuk, hogy tegyenek eleget a szerződésben vállalt kötelezettségüknek.

Mind e közben a többi kopartner egyetértésével és bíztatására a már jelenlévő hatvan tagú magyar stábbal, a színészeinkkel a forgatást elkezdtük. Ennek költségeit is kénytelenek voltunk vállalni, a magyar finanszírozáson túl csak az ARTE és az EURIMAGES nyújtott segítséget.

A folyamatos levélváltások és tárgyalások során azonban kiderült, hogy a francia partner a  produkciót ugyan nem kívánja cserben hagyni, de a vállalt finanszírozást már képtelen folytatni.

A többi befektető is hajlandó a film folytatására de annak leszállítására befejezési garanciát kérnek az MMKA-tól mint a legnagyobb befektetőtől, illetve az angol és német szerződések banki finanszírozásának megoldását.

A munka eközben ha zavarokkal is de folytatódott, de mára az a helyzet alakult ki, hogy a magyar cash-flow végképp felborult és forgatás folytatása került veszélybe. A forgatás megkezdésének kétheti csúszása valamint bizonyos francia finanszírozási tételek kiesése olyan veszteséget okozott amely számunkra már kezelhetetlen.

Tekintettel arra, hogy a további külföldi pénzek felszabadításához  szükséges befejezési garanciát a T.T. Filmműhely nem képes megadni és a magyar oldalon rendelkezésére álló pénzből a filmet nem tudja befejezni ezért az egyetlen fennmaradó lehetőségként, kérjük az MMKA segítségét, hogy filmgyártó Kft-je vegye át a produkció folytatását.

Segítsetek minket abban, hogy ezt a megkezdett művet megvalósíthassuk és sok ember rengeteg munkája, hite és bizalma ne vesszen el és az a rengeteg pénz és energia pedig ne vesszen kárba.

Bastia 2005. március 7.

Köszönettel:


  Tarr Béla       Téni Gábor
   rendező         producer



Címkék

hír


(1) 
Hozzászólások
1-1  /  1
2005. március 14. hétfő, 03:03#1| Tóthgéza
Az MMK kuratóriuma éppen a napokban bírálja felül a játékfilmes döntést (ezt nem hozták nyilvánosságra) és vonják vissza, vagy kurtítják meg az egyszer már megítélt támogatásokat, (majd ezt a listát hozzák nyilvánosságra)mert állam bá baszik tejelni, üres a kassza. Lefogadom, azért annyit összekaparnak, hogy Béla bá hite és bizalma ne vesszen el.
Lófaszt a seggetekbe pofátlan köcsögök!

nka emblema 2012