sex hikaye

„Teljesen normális, csak színész”

80 éves Bodrogi Gyula, a leghíresebb egyfejű

2014. április 14. - filmhu
„Teljesen normális, csak színész”

Ma ünnepli nyolcvanadik születésnapját Bodrogi Gyula, aki pályája során nemcsak a Nemzet Színésze, de a Nemzet Süsüje címet is kiérdemelte. Az évfordulóra összegyűjtöttük néhány emlékezetes alakítását.

 A Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész néptáncosként kezdte a pályáját, 17 éves korától három évig a SZOT együttesének szólótáncosa volt. A Színmű elvégzése után is maradt a színpadon, ám már nemcsak a rámás csizmáit csapta egymáshoz, hanem a József Attila Színház társulatának tagjaként színészi tehetségét is megvillantotta. Tánctudását remekül tudta hasznosítani a zenés-táncos darabokban, a drámai szerepekben pedig egy új arcát fordította a közönség felé. Játszotta Böffen Tóbiást a Vízkereszt, vagy amit akartokban, volt Napóleon, Bicska Maxi és Svejk, a derék katona, de volt Seress Rezső, vagy a haldokló ügynök, Willy Loman is.

A József Attila Színház társulatának húsz évig maradt a tagja, majd 1982-ben a Vidám Színpadhoz igazolt, és színésztől a rendezőn át az igazgatóig, számos pozícióban kipróbálta magát. Ezt 2002-ben azzal díjazták, hogy a társulat örökös tagjává választották. 1975 óra tanít is, tizenegy éve pedig a Nemzeti Színház színésze. 1957-ben, huszonhárom évesen debütált a szélesvásznon Máriássy Félix Külvárosi legendájában, majd szinte minden évben egy újabb film következett. Ezek a kedvenceink.

Hattyúdal - teljes film

Keleti Márton 1963-as filmje, a Hattyúdal a házfoglaló Práger Antal, és sleppje, a kispénzű ifjúság körül forog. Ócska kunyhójukat Villa Negrának nevezik, magukat pedig alkalmi munkákból, de főleg alkalmi lopásokból tartják fent. A problémák akkor kezdődnek, amikor bandája rájön, hogy ha nem kezd valamit az életével, könnyen úgy végezheti, mint a vén bolond Tamburás. Bodrogi Gyula Tarnai Bélája például szerelmes lesz.

Tanulmány a nőkről - teljes film


„Milyen jellemnek tartja magát? – Semmilyennek.” Egy ilyen kérdezz-felelek után talán nem is meglepő, hogy Vera, a fiatal ügyvédnő nem omlott azonnal Mádi Péter karjaiba. Keleti Márton 1967-es Tanulmány a nőkről című komédiájában Bodrogi hiába ostromolta a szép Venczel Verát, hiába mustrálgatta egy jó szerelő alaposságával, kialakulatlan jellemmel nemhogy nősülni, de még csajozni sem lehet.

Süsü, a sárkány - főcímdal

Bodrogi Gyula nevét 1976 óta nemcsak a lelkes színházba járók, és kabarérajongók ismerik – hanem a gyerekek is. Ekkor debütált a Magyar Televízióban Süsü, a sárkány, akit hiányzó hat feje miatt kitagadtak a sárkánycsaládból, ezért rémisztgetés helyett inkább királyfikkal barátkozott. Süsü dalait  azóta gyerekek, nők, férfiak, sőt még önjelölt rózsaszál-királylányok is fejből tudják, Bodrogi pedig valószínűleg a leghíresebb egyfejű, aki valaha a vadkörtéről énekelt. Nem ez volt az egyetlen emlékezetes gyerekműsor, amiben megszólalt, ő volt a magyar hangja Doktor Bubo Csőrmesterének, valamint a Vuk kárörvendő varjújának is.

Linda - Bodrogi Gyula szteppel

1983-ban berobbant a köztudatba a minden lében kanál, de mindig jókor, jó helyen lévő Veszprémi Linda, aki miatt középiskolás lányok százainak fejében fordulhatott meg a rendőri pálya. A jellegzetes klumpacsattogás és a sikolyok mellett volt még valami, ami miatt Lindát nagyon lehetett irigyelni. Méghozzá filmbéli édesapja, Veszprémi Béla miatt, aki ha épp nem szeretett Klárikája fülébe duruzsolt, még tánctudásából is megvillantott valamicskét. Ráadásul köldökig kigombolt pizsamában.

Titánia, Titánia, avagy a dublőrök éjszakája - teljes film

Titánia nemzeti himnuszának hallatán minden titániai lakosnak erősen ajánlott a vigyázzállás. Kivéve Bodrogi Gyulának, a Főtitánnak, aki épp halálos ágyát nyomja. Szerepét az ország három dublőrrel játszatja el, hiszen a titán nép, melynek tűréshatára határtalan, mégsem láthatja pizsamában szeretett vezérét. Mikor őexcellenciája elhalálozik, a hasonmásokra sincs szükség többé. A rabló, a színész és a kocsis közül csak egyik éli túl a megjátszott uralkodást, és a teljesen valós módon megkísérelt hatalomátvételt. Hiszen „ahogy nincs tökéletes bűntény, ugyanúgy nincs tökéletes diktatúra sem”. Bacsó Péter 1988-as filmjében Bodrogi nem egy, de mindjárt négy szerepet alakított, amelyekért egy évvel később a svájci Vevey-ben a legjobb férfialakítás díjával jutalmazták, 1991-ben pedig a bulgáriai Gabrovóban találták a legjobbnak.






nka emblema 2012