sex hikaye

Ügynökfilm ősztől

Elkészült Az ügynök élete

2004. augusztus 10. - filmhu
1-1  /  2
Ügynökfilm ősztől

Az ügynök élete címmel, az ügynökök munkáját bemutató belügyis archív anyagokból állított össze filmet Papp Gábor Zsigmond. Az érdeklődők először a Szigeten láthattak részleteket a filmből, melynek premierjére várhatóan az ősz folyamán kerül sor. A rendezővel beszélgettünk a filmmel kapcsolatos részletekről és problémákról továbbá arról, hogy kiknek az érdeklődésére tarthat számot egy ilyen, korábban nem láthatott, titkos archív anyagokat tartalmazó összeállítás.

Papp Gábor Zsigmond először öt éve, egy kiállításon találkozott ügynökök számára készített oktatófilmmel. „1999-ben ÁHV-kiállítást tartottak a Történeti Hivatalban. Itt láttam először ügynökfilmet, egy titkos házkutatást bemutatót, illetve a tárgyi postaládák telepítéséről szólót. Teljesen ledöbbentem, és kutatni kezdtem, hogy vajon mennyi ilyen film maradt fenn. Évekig tartott, míg megtaláltuk a teljes archívumot.”

A közel 300 filmes gyűjtemény igen változatos képet mutatott, mind a tartalom, mind az időtartam tekintetében. Készült ötperces és másfél órás film is, mindegyik filmre forgott. „A 60-as 70-es éveket, tehát a Kádár-korszakot sajátosan megörökítő filmek jól mutatják a rendszer paranoiáját. A 80-as években készült filmek már annyira nem érdekesek. Ekkorra lazult a diktatúra és a stílus is közelebb áll a maihoz, ezek közül nem is választottunk.”

Papp végül 12 filmet választott ki, melyeket tematikailag négy csoportra osztott. A filmek egy részéhez eredetileg nem készült narráció, ezeket a rendező vendégszövegekkel pótolta, melyek belügyi dokumentumokból illetve a Rendőrtiszti Főiskola egykori jegyzeteiből származnak. A narrátori teendőket Kulka János és Rátóti Zoltán végezték el.

A filmek stílusa is igen különböző. Az ismeretterjesztő hangvétel mellett készültek játékfilmek is, megírt dialógusokkal és kidolgozott jelenetekkel. „A szerepeket gyakran ismert színészek játsszák, majd kiderül, hogy kik.”

A filmeket a Belügy saját stúdiójában, saját munkatársakkal készítette el, de mivel stáblista egyiken sem található nem lehet kideríteni, hogy kik rendezték vagy fényképezték azokat. A laboratóriumi munkálatokat is külön laborban végezték, így a filmek még véletlenül sem kerülhettek ki onnan. „Csak a színészekről lehet tudni biztosat, akiket fölismer az ember.”

„A témák a legkülönfélébbek lehetnek. Egyik nagy csoport például a titkos házkutatás. Ilyenkor rendszerint az történt, hogy tüdőszűrés közben a levetett ruha zsebéből elvitték a kulcsokat, lemásolták, majd amikor a célszemély nem tartózkodott otthon, észrevétlenül átkutatták a lakást. Ezzel szemben létezik a nyílt házkutatás is, amikor mindent szétszórnak és otthagyják az egészet.”

Az ügynök élete - Női motozás
Papp szerint a film kapcsán a reakciók igen széles skálán mozoghatnak, könnyen előfordulhat, hogy balhé is lesz belőle. „Azt tervezzük, hogy a film moziban is menni fog, és jövőre szeretnénk megjelentetni VHS-en és DVD-n, de természetesen a tv-t is megkeressük. 4 részes a film, egyenként 23-24 perces, így akár részenként is be lehetne mutatni. Ez az egész ügynök kérdés 15 éve megemésztetlen. A politikusok se lenyelni, se kiköpni nem tudják, és ez nem fog változni, amíg az igazság ismertté nem válik, hogy pontosan hogy zajlott. Ez egy örök tabu, még azok sem tudják, akiket megfigyeltek, a mostani tizen-huszonévesek pedig leginkább viccnek fogják tekinteni. Ez egy tragikus dolog, de mai szemmel leginkább egy kabarétréfára emlékeztet. Primitív és nevetséges, az egész korszak paranoiája benne van. Hihetetlen, hogy ennyi pénzt és energiát, ekkora apparátust áldoztak ezekre a többségében teljesen semmitmondó ügyekre.”

„Lehallgatás persze ma is van. Elismerem, hogy bizonyos fokig szükség is van rá, hiszen valahogy el kell kapni a Whiskys Rablót meg az olajszőkítőket. Ez egy bevált titkosszolgálati módszer, remélhetőleg politikai célokra már nem használják.”

Papp Gábor Zsigmond nem tartja kizártnak, hogy filmje külföldön is érdeklődésre tarthat számot. „Nem tudni a környező országokban maradtak-e fenn ilyen filmek. Mi találtunk NDK-s és szovjet anyagokat is.” Elsődleges eredményként a rendező az anyag kutathatóvá válását jelölte meg, azt, hogy a korszakkal foglalkozó történészek hozzáférhetnek. „Szeptember végén – október elején tervezzünk egy nagy bemutatót, aztán meglátjuk mi lesz.”




1-1  /  2

nka emblema 2012