sex hikaye

Ügynökfilm ősztől

Elkészült Az ügynök élete

2004. augusztus 10. - filmhu
2-2  /  2
Ügynökfilm ősztől

Az ügynök élete címmel, az ügynökök munkáját bemutató belügyis archív anyagokból állított össze filmet Papp Gábor Zsigmond. Az érdeklődők először a Szigeten láthattak részleteket a filmből, melynek premierjére várhatóan az ősz folyamán kerül sor. A rendezővel beszélgettünk a filmmel kapcsolatos részletekről és problémákról továbbá arról, hogy kiknek az érdeklődésére tarthat számot egy ilyen, korábban nem láthatott, titkos archív anyagokat tartalmazó összeállítás.

Az ügynök élete (szinopszis)
Volt egy filmstúdió az Izabella utcában, amelyről csak kevesen hallhattak. Kezdetben Rendőrfilm, a 60-as évektől pedig BM Filmstúdió néven működött. Itt harminc év alatt közel 300 belügyi oktatófilm készült. A rendőri állomány továbbképzését szolgáló filmek többsége a hagyományos rendőri munka mozzanatait mutatta be: a közlekedési bírságolást, igazoltatást, vagy egy betörés utáni helyszínelést. De nem ezek miatt volt ismeretlen a stúdió működése. Sokkal inkább azért, mert itt készültek azok a filmek is, amelyek az állambiztonsági szakemberek; a lehallgatók, figyelők, tartótisztek képzését szolgálták. A szigorúan titkos minősítésű filmeket a Rendőrtiszti Főiskola hallgatóin kívül kevesen láthatták, még a mozigépésznek is el kellett hagyni a gépházat vetítés alatt.

A belügyi stúdió önálló műhely volt, a filmkészítés minden fázisát belső munkatársak végezték: a forgatókönyvírást, a laborálást, a vágást és az utószinkront is. Az itt gyártott filmek tudományos alapossággal mutatták be a szakszerű házkutatás, megfigyelés, lehallgatás és ügynökbeszervezés fogásait.

1. Rész: Hová helyezzük a poloskát?
2. Rész: Bevezetés a házkutatásba
3. Rész: A beszervezés fő szabályai
4. Rész: A hatékony hálózati munka

Narrátor: Kulka János, Rátóti Zoltán  Zene: Molnár Szabolcs  Vágó: Nagy Szilárd  Operatőr: Dobóczy Balázs  Forgatókönyv: Tamási Miklós  Rendező: Papp Gábor Zsigmond  2004  90p




2-2  /  2

nka emblema 2012